ImageSEDANO JA MOLESTA

No molesta “personalment”, està clar. No tinc res a dir en aquest sentit. Les relacions personals amb ell són correctes, mútuament. Però és cert que quan actua com a home públic, com a alcalde –com a ell tant li agrada recordar–, es transforma. I no per a bé, precisament.

Fins i tot recorda, com diu el meu company Rafel Carbonell, Dr. Jekyll i Mr Hyde. Com a mostra, faça una anàlisi de les desqualificacions, injustes, que ha fet de la Plataforma de l’Hotel de la Font Roja, o fins i tot dels exabruptes amb els quals amenitza de tant en tant els Plenaris.

 

Però no molesta solament per aquests motius. El problema fonamental està en el fet que la seua aposta política pel sector zaplanista (segurament ara s’haurà de dir “ripollista” o “peraltista”), li està costant al municipi d’Alcoi estar marginat per part de la Generalitat en el finançament dels projectes més necessaris per a la ciutat. I això ho diuen militants del PP també. Mira que tenim mala sort els alcoians!

 

La situació no és nova, no obstant això. Exactament és el mateix que va fer Zaplana en la darrera etapa de l’alcalde Sanus. Però és que tampoc en l’època de Peralta-Zaplana no es va notar molt. Segurament, l’expresident Zaplana estava més preocupat per promocionar-se personalment “por los madriles” amb diners de tots els valencians, que no pels problemes del País Valencià ni, molt menys, pels dels alcoians. Des de fa més de dotze anys no arriba a Alcoi una inversió “substanciosa” de la Generalitat; pràcticament, des que governa el PP. Per a projectes sumptuaris i faraònics no en falten, de diners, a pesar que endeuten perillosament l’economia de tots els valencians.

 

La raó actual, que ja és un clamor pel carrer, és que com que Sedano no és de Camps sinó de Ripoll-Peralta (les restes del zaplanisme), Camps no el vol afavorir, i no té en compte que els perjudicats som els ciutadans d’Alcoi, que tenim tant de dret com els de Castelló i els de València a inversions públiques (bulevard, escoletes, parc tecnològic, ponts, teatre Calderón, més places per a la tercera edat, malats mentals, ferrocarrils, infraestructures diverses, etc.). És a dir, que de cara a aconseguir inversions per a Alcoi, Sedano no les pot obtenir; és responsable indirecte de l’estrangulament econòmic. Sedano és, per tant, l’obstacle, ja molesta.

 

Personalment, sóc molt escèptic respecte a aquesta apreciació, ja que amb el tàndem Peralta-Zaplana tampoc no va arribar a Alcoi res de trellat. Mentre el PP no cree el Fons de Cooperació Municipal, que s’encarregaria de redistribuir entre els municipis els recursos existents, de forma equitativa, sempre es dependrà de la discrecionalitat —per no dir de l’arbitrarietat clientelar— del senyor Camps. “Agua para todos” diu Camps, però a Alcoi, ni aigua. Camps es fa la víctima enfront de Madrid, però al País Valencià la víctima de Camps és Alcoi.

 

Però el que és més lamentable de tot, o trist, és el silenci del nostre alcalde davant d’aquesta injusta marginació d’Alcoi. Sedano sembla més un funcionari del PP que l’alcalde de tots els alcoians, responsable de portar —i exigir— recursos per al seu poble, als quals té dret. L’altre dia, en el Ple, va dir que entre el partit i el poble no ho dubtava: elegia el poble. Però… no ho estem veient.

 

De fet, i aquesta és la percepció del carrer, Sedano calla. I no es queixa. Ni demana. Si a més tenim en compte que la majoria de les propostes que des del BLOC fem per a ajudar a superar la crisi són sistemàticament rebutjades per Sedano, però ell no en proposa cap, de millors o alternatives, en alguns sectors socials comencen a preguntar-se: Per a què el volem, per tant?

Francesc-X. Blay

Regidor del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi