ImageEL BLOC CONSIDERA QUE EL MILLOR LLOC PER A UNA PINACOTECA ÉS O EL PROJECTE DE LA CAM O L’EDIFICI DELS FUTURS JUTJATS 

Paco Blay: “La decisió de posar la pinacoteca local en la Biblioteca és la pitjor de les opcions possibles per raons socials, tècniques i culturals”

El regidor i portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha manifestat la seua opinió sobre la decisió del govern municipal del PP de col·locar els seus fons pictòrics en la Biblioteca en el sentit que considera que és una opció equivocada. “De les vàries ubicacions  possibles per a una pinacoteca a Alcoi, la Biblioteca és la més dolenta”.

El representant del BLOC justifica la seua opinió en diferents tipus de raons. “Les raons més importants són les tècniques: una pinacoteca ha de disposar de condicions tècniques ambientals de conservació de les obres –temperatura, humitat…- i d’espai i condicions per al visitant –llums correcta, distàncies adients…- que no són les mateixes que les d’una biblioteca, en la qual el que es busca és sobretot el benestar i comoditat dels usuaris, tant en hivern com en estiu. No és el mateix veure una obra d’art que llegir un llibre o consultar un document”.

Blay explica que convertir una biblioteca en pinacoteca és subvertir la funció de les dues instàncies: “com la pinacoteca estarà oberta al públic –suposadament–, es molestarà als usuaris de la biblioteca perquè s’hauran de poder fer o rebre explicacions i comentaris sobre les obres d’art –i més si són grups escolars–; i la Biblioteca, en tant que pinacoteca, no tindrà les condicions tècniques ni ambientals ni els espais correctes per a ser una pinacoteca com cal”.

El regidor considera que ha estat un error no voler compartir l’espai que la CAM oferia en el seu atractiu projecte de Rigoberto Albors, on l’Ajuntament tindria  un espai propi  i haguera pogut beneficiar-se dels serveis complementaris de la resta de dependències. “Però en tot cas, l’Ajuntament és propietari d’un espai millor que la biblioteca on exposar els seus quadres: l’edifici que estan rehabilitant per als nous jutjats. Hi ha espai suficient per instal·lar una mena de Museu de la Ciutat amb els seus elements més reeixits: la Revolució Industrial (pot donar molt de joc: tèxtil, paper, metall…), la pinacoteca… o un autèntic Museu d’Art, i més coses. Es pot fer, amb imaginació i voluntat, un projecte realment innovador i capdavanter. En les diferents plantes hi poden instal·lar-se moltes coses”.

Blay recorda que quan es va tractar en Ple el problema dels trasllats dels jutjats en març del 2005, ja va votar en contra i advertir que era millor espai per a un Museu que per a jutjats. “El temps ens ha donat la raó: el projecte inicial era clarament insuficient, l’han anat reformant sobre “la marxa”, i tampoc no aprofitarà totalment –per als diners que està costant: quasi 3 milions d’euros– perquè cap dels usuaris possibles li ha donat el vist i plau; a més que no podrà passar l’autobús i limitarà els seu accés als usuaris, especialment als professionals de la comarca i a les persones majors”.

Acaba el regidor del BLOC la seua nota insistint que “en el fons el problema és que el govern de Sedano no té projecte de ciutat i actua a “salto de mata”, sense objectius clars i canviant contínuament de projectes, segons les “ocurrències” de cada moment, buscant solament la notícia o el titular cridaner sense saber si es podrà complir o no i sense tenir darrera una projecte confeccionat: primer van dir que la pinacoteca aniria a l’església dels Desemparats, ara que a la Biblioteca… I el mateix cal dir d’altres projectes, com la Canal: primer era un polígon industrial, després que un parc empresarial, ara que un parc tecnològic, tres coses ben diferents en tres o quatre anys, prova evident que no saben ben bé com enfocar els grans problemes de la ciutat; però sense projecte concret. O fins i tot l’Hotel de la Font Roja, que de ser al principi un Hotel de 110 habitacions no apte per a “motxileros”, ara diuen que serà més reduït: de 30-35 habitacions i alberg. I així quasi tot”.

 

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi