Paco Blay: “Un servei tan important per al ciutadà hauria de ser objecte de debat i consens entre tots, inclosos els ensenyaments no reglats, tan importants per la formació laboral i professional”.

Declaració en àudio-mp3: punxeu ací.

El regidor del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, considera que el l’ensenyament a la ciutat hauria de ser objecte d’un ampli, tranquil i seriós debat entre els diferents sectors implicats, administració, tècnics, professors, AMPES, empresaris i sindicats per tal de poder establir les línies mestres dels propers anys en matèria de formació i ensenyament.

El responsable del BLOC incideix en el fet que un servei tan important per a qualsevol societat -juntament amb la sanitat- ha de tenir les línies i objectius bàsics marcats des del principi mitjançant un ampli consens social. “No es tracta d’elaborar el curriculum, que ve donat per l’administració autonòmica i estatal,  però sí de la seua gestió i aplicació. Cal tenir present que des que naix el xiquet fins que abandona els ensenyaments reglats, el sistema n’és el responsable de la seua formació i preparació, i per això hauria de participar la societat més en la seu gestió”.

Blay recorda que hi ha moltes activitats educatives que seria millor planificar i consensuar per tal d’optimitzar recursos, tant pel que fa a l’atenció més directa a les necessitats de cada barri com a la innovació educativa que trobaria d’aquesta manera un estímul i recolzament reals. “El mateix professorat se  sentiria així mateix més recolzat en la seua delicada tasca”.

Per altre costat, el candidat del BLOC recorda que hi ha a més un altre sector important de la formació: la laboral i professional, tan important en aquests temps de crisi, que també hauria de ser objecte de debat entre els sectors implicats, empresaris i sindicats bàsicament, per tal de potenciar també els ensenyaments no reglats. “Cada vegada és més necessari flexibilitzar els sistemes de formació i obrir el ventall de possibilitats de promoció dels joves i ciutadans que ho necessiten i ho desitgen. I la formació no reglada obri un ampli ventall d’oportunitats”.

Acaba la seua nota recordant com algunes iniciatives positives d’etapes anteriors, com l’anomenada “Escola Oberta”, pràcticament han desaparegut de l’escena local, i algunes necessitats o mancances, com una nova escoleta pública, segueixen sense resoldre’s. “Per això és tan important la mobilització de la societat civil per tal d’abordar,debatre i consensuar temes bàsics per al seu millor funcionament, i més en temps de crisi on els recursos són escassos i s’han de optimitzar i prioritzar”.

Paco Blay.

 Regidor del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi