L’autoconsum elèctric queda penalitzat pel govern central

Anna Climent i Montllor: “De nou les energies renovables queden esguitades per la desgràcia, si abans unes primes desaforades van fer créixer instal·lacions sense sentit, ara que s’havien enfocat cap a l’autoconsum, es veuen frenades per un decret que imposa una taxa tan elevada que fa inviable aquestes instal·lacions.”

 Compromís presentarà en el proper plenari del 30 de setembre una moció que arreplega el malestar generat pel sector de les renovables després de la publicació en el BOE del Reial Decret-Llei 9/2013 pel que s’adopten mesures per a garantir l’estabilitat financera del sistema elèctric i l’avantprojecte de llei del Sector Elèctric segons el qual es proposa una “evolució gradual de l’autoconsum que no atente contra el sistema elèctric”.

Declaració en àudio-mp3: punxeu ací.

Resulta que les generoses primes havien fet créixer instal·lacions particulars (solars principalment) que venien l’energia que produïen a la companyia distribuïdora a un preu molt superior al que després compraven l’energia que consumien. En 2011 les primes sofreixen una moratòria i eixes instal·lacions havien vist un respir en l’autoconsum instantani (produir energia verda no per a vendre-la sinó per a consumir-la i estalviar en la facturació). Ara, amb el nou decret i l’avantprojecte de llei, s’obliga a instal·lar-se (de manera retroactiva i amb fortes multes si hi ha incompliment) un comptador que enregistre l’energia que s’estalvia de la companyia ordinària gràcies a la llum que li faciliten les plaques solars; i sobre eixa lectura instal·la una taxa (denominada peaje de respaldo) que suposa, a la postre, pagar per una energia no consumida fins a un 27% més que si s’haguera comprat a la companyia tradicional.

Segons Climent: “Aquesta taxa suposa una desincentivació total del sector perquè en definitiva estalviar et resulta més car que consumir. Comparativament amb un exemple és com si jo conreara tomaques en un hort propi i quan anara a comprar-ne a un comerç convencional em digueren que ara les he de pagar més cares perquè com sóc autoproductor obligue a les empreses tomaqueres a entrar en pèrdues i per això he de subvencionar amb un “peatge de suport”. O amb un exemple més real, com si instal•lara boletes de llum ecològiques en ma casa per a estalviar (o em comprara els electrodomèstics classe A +++) i un comptador enregistrara eixe estalvi i em fera pagar per ell”.

Curiosament, en sentit contrari a l’Estat Espanyol, la Unió Europea està adreçant les seues polítiques cap a l’autoconsum i la generació distribuïda d’electricitat (no centralitzada) com a manera de fer sostenible el sector. Açò ja està amplament consolidat en Holanda i Califòrnia i potenciat en Alemanya, Itàlia, Bèlgica , EUA, Brasil i Japó.

Per a més inri, la CNC i la CNE (comissions nacionals de la competència i l’energia) han criticat fortament aquesta mesura del Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme acusant-lo de minvar la competència i el lliure mercat (en l’actualitat en mans de l’oligopoli UNESA: Endesa, Iberdrola, gasNatural-Fenosa, E.ON i EDP), a més de suposar un tracte discriminatori cap als clients que han de pagar per l’energia estalviada, desincentivar el sector, i no tindre en compte els beneficis socials de l’energia que es deixa de produir, que ja no s’ha de transportar i que descongestiona el sistema en hores punta. També es demana que la factura vinga desglossada i siga entenidora per a la ciutadania.

En la moció, Compromís demana també que l’Ajuntament d’Alcoi declare el seu convenciment en la necessitat de realitzar mesures d’estalvi energètic, es potencien de manera vertadera i sostenible les energies renovables eficaces i que s’aposte pels tres vints per al 2020: l’estalvi del 20% de l’energia, reduir el 20% de les emissions de CO2 i que les renovables aporten el 20% al consum energètic global. 

Anna Climent i Montllor, del Grup Compromís a l’Ajuntament d’Alcoi

 

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *