ImageEL BLOC FELICITA LA CONSTRUCTORA “JUANANSER” PER L’ESFORÇ DE DOCUMENTACIÓ DELS EDIFICIS ABANS D’ENDERROCAR-LOS

Blay: “Aquesta hauria d’haver-la fet l’Ajuntament, i sobre els estudis fets, hauria estat més fàcil decidir l’estil i forma de reconstrucció del Centre Històric, així com quin són rehabilitables i quins enderrocables”

El portaveu i regidor del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha manifestat la seua felicitació a l’empresa constructora “Juananser S.L.” per la tasca que ha fet d’encarregar a un equip d’arqueòlegs la documentació dels edificis que van enderrocar-se en el projecte que està portant a terme en el casc Antic, en la zona del Sector ! delimitat pels carrers Barbacana, Sant Jaume, Sant Agustí i Ambaixador Irles.

El portaveu del BLOC vol destacar el fet que aquesta és la primera vegada que es porta una tasca semblant de documentació prèvia, ja que la pràctica habitual de l’Ajuntament -i d’altres promotores- ha estat fins ara enderrocar sense estudiar abans si pot haver alguns element d’interès o inclús, senzillament, per tenir documentat tot el Centre Històric. “No hem de perdre de vista, afirma Blay, que tot el Centre Històric està declarat Conjunt Històric Artístic o BIC (Bé d’Interès Cultural), i per tant qualsevol element urbà forma part d’eixe conjunt. Per això des del BLOC sempre hem considerat que abans d’enderrocar cal documentar tot el que vaja a enderrocar-se, sempre en el suposat que l’edifici no tinga segons els experts cap tipus d’interès, no siga rehabilitable i estiga en ruïna real. Es tracta de què d’ací un anys pugam saber com era Alcoi, les formes de vida dels seus habitants en una època, les tipologies edilícies, etc.- per tal conservar la memòria històrica dels nostre avanstpassats”.

En aquests sentit, el regidor del BLOC confia en què no acabe a ací la dedicació al nostre patrimoni urbà i arqueològic i l’exemple es generalitze a altres empreses per a què, entre tots, pugam perdre el mínim -o gens- de patrimoni. “Sempre hem pensat que són harmonitzables, ho han de ser, els interessos del poble i el seus patrimoni amb els dels constructors”.
L’estudi de documentació de l’equip d’arqueòlegs al servei de “Juananser S.L. també fan una sèrie de recomanacions sobre elements a conservar i sobre precaucions a l’hora d’enderrocar per si sortira alguna element digne de conservar o estudiar.

Per a Blay, “aquesta tasca hauria d’haver-la fet l’Ajuntament, i sobre els estudis fets, hauria estat més fàcil decidir l’estil i forma de reconstrucció o rehabilitació del Centre Històric, així com fer una mena de llistat de quins edificis són rehabilitables i quins enderrocables”.

Per altre costat, també volem agrair a un ciutadà que ens ha fet arribar restes arqueològiques del Castellar, destapades i estripades per les màquines, trobades molt abans que nosaltres. Ens han fet entrega de ossos, restes de ceràmica, alguna peça de sílex i una moneda presumiblement medieval. Aquest ciutadà que vol continuar en l’anonimat ens ha encarregat que ho férem arribar al Museu, i això hem fet avui mateix entregant-ho tot al director del Museu arqueològic Municipal d’Alcoi.

Segons aquesta persona, que coneix el món de l’arqueologia, al Castellar s’ha destrossat per suposat una necròpolis islàmica, però també restes més antigues.

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.