LES PRIVATITZACIONS, SENSE CONTROL MUNICIPAL

La posició del BLOC en el tema de les privatitzacions sempre ha estat molt clara:, apostem, en principi, per la prestació pública dels serveis als ciutadans, és a dir, perquè siga la pròpia administració l’encarregada de gestionar, directament, el major nombre possible de serveis. Ara bé, també som conscients de què, si una privatització funciona bé, si reporta als alcoians més beneficis que perjudicis, millor no tocar-la. A l’igual que a l’inrevés. En definitiva, des del BLOC, ni exigim un cent per cent de gestió pública, ni aspirem a què les empreses privades es facen amb tots els serveis. El bon equilibri està en la transparència, la racionalitat i el sentit comú.

Dit açò, és important així mateix denunciar el problema que, al nostre parer, està afectant negativament un bon grapat de serveis privatitzats: i és la manca de control d’alguns serveis per part del Govern municipal. Efectivament, el compliment estricte de les clàusules d’alguns dels plecs de condicions sembla estar, a hores d’ara, més relaxat que mai. És per això que la gestió d’alguns serveis privatitzats està sent qüestionada per àmplies capes de la població. I exemples concrets en tenim a l’abast.

ImageUn seria la neteja viària. Mai hem vist alguns dels nostres carrers tan bruts com els estem veient ara. La distribució i destinació de la plantilla d’operaris de neteja, les faenes i zones assignades a cadascun d’ells, les prioritats ocupacionals, els vehicles i material afectats (en principi per a Alcoi, però “redistribuits” massa voltes a altres municipis de la comarca on l’empresa té concessions), les noves atribucions (recollida selectiva de residus), etc. fan que l’empresa concessionària deixe de prestar adequadament el servei assignat. Els mateixos treballadors, a través del seu Comité d’Empresa sindical ho han estat denunciant, reiteradament, per bé que internament.

Un altre cas el trobem en el servei d’aigües potables. Abans de la seua privatització (per part del PSOE i amb una notable mobilització ciutadana en contra) no hi havia cap mal funcionament destacable, encara que tot fóra millorable. Ara van apareguent problemes de gestió: cobraments “inadequats” (per dir-ho suau), incompliment de les mesures d’estalvi arreplegades en el plec de condicions (les xifres anunciades són modestes i poc convincents), absència en les factures de la llengua dels alcoians des de fa més de set-cents anys, tarifes poc ajustades a les necessitats i consums, campanyes publicitàries pagades amb diners públics (quan ho hauria de fer l’empresa concessionària), etc.

Image

O el cas dels transports urbans i comarcals, amb una baixada considerable d’usuaris i queixes contínues per part dels ciutadans (des del BLOC n’hem fet un grapat en els darrers mesos): qüestionament de trajectes, manca d’informació en les parades i horaris per part dels ciutadans, falta de plataformes elevadores o sistemes d’accessibilitat per als discapacitats, flota de vehicles “manifestament millorable”, etc. Afortunadament els anuncis de remodelació i renovació per part de l’empresa adjudicatària s’apropen més al que venim reivindicant i als plecs de condicions. Però hem de recordar que fa dos anys que no s’havia fet res encara.

O el cas del manteniment de carrers i parcs, que també presenta deficiències evidents, denunciats en diferents moments pels mitjans de comunicació. (O inclús  la prestació del servei de taxi en determinats llocs i a determinades hores, malgrat les dificultats i complexitats que el tema comporta).

En definitiva, estem assistint no ja a un mal funcionament dels serveis privatitzats, la qual cosa ja és greu en sí mateix, sinó a una falta de control per part dels qui, en teoria, haurien de vetllar pel bé de tots els alcoians. Que una empresa concessionària vulga retallar despeses i, per tant, tenir més guanys, potser comprensible des del punt de vista empresarial, però que uns governants li ho permeten per no saber o no voler exigir el compliment del plec de condicions ja és del tot inadmissible. L’actual Govern municipal si no sap o no vol defendre l’interés general, per damunt de l’interés particular de les esmentades empreses, o bé té interessos creats, o bé la seua ideologia ultraliberal li impedeix discernir els límits del que és tolerable, o bé està incapacitat per a exercir la seua funció i actua en contra dels interessos dels ciutadans.

Francesc X. Blay.
Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.