ImageEL BLOC PROPOSARÀ UNA CAMPANYA PER A PROMOCIONAR ELS PAISATGES URBANS D’ALCOI

Paco Blay: “La celebració del 750 anys de la fundació d’Alcoi hauria d’incloure una campanya de neteja i d’embelliment de la ciutat a través d’una Agència del Paisatge Urbà que potenciara els paisatges urbans de la ciutat”

El portaveu i regidor del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha manifestat la seua intenció de proposar al govern municipal una campanya de potenciació i promoció dels paisatges urbans de la ciutat, que pogueren preparar la ciutat per donar-li una imatge molt més neta, acurada i “de fil de vint” en tots els aspectes urbans de cara a la celebració de 750 aniversari de la fundació de la ciutat.

Blay recorda que en altres ciutats s’han  dut a terme campanyes semblants amb molt d’èxit i han aconseguit uns paisatges urbans dignes de veure. De fet, afirma Blay “el paisatge urbà és fonamental per a configurar una determinada imatge de ciutat i s’hauria de protegir, tant per mostrar el que la ciutat ha estat i és en l’actualitat com per garantir a tots els seus habitants l’adequada qualitat de vida. Més encara, amb una escaient protecció i promoció del medi ambient urbà es podrà allargar la vida del nostre patrimoni, es vetllarà per la seva qualitat i permetrà  recuperar l’esplendor i la personalitat de la ciutat, promocionant-la i donant impuls a la seva imatge”.

Aquesta Agència del Paisatge Urbà, o el nom que adopte, seria la responsable tant de portar endavant iniciatives de caràcter públic com de coordinar les privades, amb l’assessorament i orientació sobre les intervencions possibles, així com el seguiment de les obres a realitzar per tal de garantir la seua correcció i qualitat.

La campanya, que podria tenir nom propi i tot per tal de fer-la més directa,  hauria de tenir subvencions i ajuts als ciutadans per a millorar amb les seus actuacions el manteniment, millora, protecció i promoció -el que calga en cada cas- el paisatge urbà. D’ella dependrà molt la imatge que la ciutat d’Alcoi projectarà a l’exterior. La campanya no s’hauria de reduir solament a les façanes del casc antic sinó que s’hauria de ser més ambiciós i podria incloure, entre altres, les següents intervencions:

·         Restauració i rehabilitació de façanes d’edificis privats
·         Restauració i neteja de parets mitgeres i neteja de grafittis o “firmes” fora dels llocs habituals
·         Renovació de la imatge exterior dels establiments comercials
·         Pintura dels edificis antics que ho necessiten
·         Restauració de vitralls artístics
·         Il·luminació artística de façanes d’un cert interès
·         Supressió de traves i barreres arquitectòniques
·         Actuacions de caràcter específic i extraordinàries on calga
·         Actuacions sobre elements d’interès paisatgístic urbà
·         Adequació d’escomeses elèctriques, telefòniques i altres elements tècnics
·         Adequació dels rètols comercials existents

·         Introduir progressivament als edificis les energies renovables
·         Vigilar, reparar i adaptar -quan calga- el mobiliari urbà

Es tracta en definitiva, acaba Blay el seu escrit, de què mostrem tant als nostres conciutadans com als que ens vulguen visitar que estimem els nostres paisatges urbans, que el cuidem i que els fomentem. La ciutat d’Alcoi té unes singularitats paisatgístiques que caldria potenciar de cara sobretot a la celebració del 750 aniversari de la fundació de la ciutat”.

 

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.