ImageEL BLOC REITERA QUE ENCARA NO ESTÀ JUSTIFICAT ELS TRASLLAT DELS JUTJATS A LA PLACETA DE LA MARE DE DÉU

Paco Blay: “Des del BLOC pensem que s’han de fer les coses amb més rigor. De moment no existeix cap informe que avale la conveniència dels trasllat dels jutjats a la placeta de la Mare de Déu. I, a més, es perdrà patrimoni”.

El portaveu del Bloc d’Alcoi, Paco Blay, ha reiterat el seu rebuig al trasllat dels jutjats a l’edifici de la Mare de Déu, en substitució de l’altre edifici de la plaça d’Al-Azrac o “de la màquina del tren” perquè no hi ha -almenys fins ara- cap informe dels diferents col·lectius d’usuaris que demostre els avantatges del canvi d’ubicació.

Des del BLOC denuncien que aquest trasllat, abastament anunciat, solament ha estat tractat de passada en una Comissió Informativa i en el Ple del 29 de març, però no es va donar cap justificació a les observacions del BLOC en eixe semtit; “i seguim sense disposar de la justificació des d’aleshores”. L’única que es va donar és que es volia revitalitzar el Centre Històric, però no quedava clar si milloraria amb aquesta decisió l’administració de justícia.

Segons el regidor del BLOC, “un tema tan important per a la ciutat, que afecta a l’administració de justícia, a les víctimes i als delinqüents, a les forces de seguretat, als professionals del dret i als ciutadans en general, hauria de ser objecte d’una anàlisi més rigorosa, que no s’ha fet. Si es volen prendre decisions serioses i fonamentades calen informes de tot tipus sobre superfície útil, sobre accessos locals i comarcals, tenir informes estadístics dels darrers anys i perspectives de futur, objectius a cobrir amb el trasllat, impacte urbanístic, etc. I a més a més -i sobretot- cal també comptar amb l’opinió -almenys l’opinió- de tots els afectats, com el Col·legi d’Advocats i de Procuradors, les Associacions de Veïns, els cossos i forces de seguretat, el Consell General del Poder Judicial, els propis treballadors dels jutjats, etc. per veure els avantatges i desavantatges d’aquest canvi d’ubicació”.

Es tracta en definitiva de què la decisió estiga avalada i fonamentada. Però cap d’aquests informes i opinions ha arribat als partits de l’oposició fins ara, “i és possible que no existesquen”, afirma el regidor, ja que van ser sol·licitats pel BLOC en la Comissió d’Urbanisme i el Ple corresponents i l’única resposta del govern municipal va ser desviar l’atenció del problema i no contestar a les observacions del BLOC. L’única opinió que ha estat formulada fins ara procedeix dels treballadors dels jutjats i s’han manifestat clarament en contra.
 “En el BLOC seguim considerant que és un error el trasllat, perquè no n’hi ha molta més superfície que justifique el canvi -és a dir, no es guanyarà a penes en espai-, està més dificil d’accedir per a la gent de la comarca -i d’Alcoi que visquen lluny del Centre-, es faran autèntics embussos si coincideix el trasllat amb la construcció de cases, etc.”.

Per altre costat, els detalls econòmics de la forma en què va a fer-se la permuta no estan gens clars des del punt de vista econòmic i patrimonial. Per al portaveu del BLOC, el cost econòmic de l’operació, segurament resultarà deficitària per al municipi, com hem vist.Si per una banda, l’Ajuntament ha de rehabilitar i preparar les noves dependències de la placeta de la Mare de Déu, que li costarà prop dels 200 milions de pessetes, i segurament haurà d’enderrocar l’actual edifici dels jutjats (que és el que sembla interessar-li sobretot al departament d’Urbanisme), per l’altre en compensació solament rebrà el solar de l’espai ocupat actualment pels jutjats, que és molt més reduït que el de la Mare de Déu. La Conselleria es limitarà a dotar el mobiliari dels nous jutjats. Faltaria més! I això que el Conseller de Justícia és d’Alcoi!”.
Però pel que es veu, el govern municipal té un projecte de construccions -que oculta- per a la plaça d’Al-Azrac, ja que dóna la impressió que el seu objectiu ha estat obtenir la titularitat de l’edifici dels jutjats i el de les aules verdes del Col·legi Miguel Hernández per a convertir-lo en edificis i cases. Precisament la urbanització participada d’aquesta plaça va estar objecte de reivindicació per part dels veïns de la Zona Nord el darrer 9 d’octubre. “De moment, el govern municipal calla i no dona cap tipus d’explicació o resposta, cosa que confirma que la trasparència no és la seua característica principal”.

Però, a més a més, continua el regidor, “l’Ajuntament renuncia a un edifici que, no solament representa molt per a la història d’Alcoi -ha estat hospital, caserna, escola- sinó que, sobretot, conserva en la seua façana estructures arquitectòniques del segle XIII: l’arc romànic de la porta d’entrada, segons els experts, potser siga el més meridional. És probable que aquesta construcció siga una de les més antigues d’Alcoi, junt al castell de Barxell, al qual també ha renunciat a adquirir. Amb la qual cosa ens trobem que a poc a poc l’Ajuntament va desfent-se del seu patrimoni històric i cultural i deixant-lo en altres mans. Algunes actuacions puntuals no lleven la impressió general d’estar poc interessats en conservar-lo, protegir-lo i difondre’l”.

Finalment el portaveu del BLOC observa que el problema de l’administració de justícia no s’acabarà ni es resoldrà amb el trasllat dels jutjats. El que fa falta és senzillament que millore el seu funcionament, que els procediments s’abreugen, que la gent cobre quan toque, que els assumptes no s’eternitzen en els calaixos, etc. “En aquest sentit des del BLOC pensem que l’autèntica reforma i millora de l’administració de justícia en les nostres comarques passa per ampliar el nombre de jutjats de primera instància, i afegir-ne un del penal, un altre del social, i potser -per què no?- un altre de família, cada vegada més necessaris”.

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.