ImageEL BLOC CONSIDERA QUE LA RECOLLIDA DE BROSSA HA DE TENIR, SOBRETOT, UNA BONA CAMPANYA INFORMATIVA I DE CONSCIENCIACIÓ

Paco Blay: “Després d’un mesos de canvia en la recollida de la brossa, està clar que una de les coses que més ha fallat ha estat bàsicament la informació detallada del nou sistema”


El regidor del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha manifestat l’actual sistema de recollida de brossa ha deixat algunes mancances per resoldre. Una d’elles és la de la informació completa al ciutadà de tot el procés i del que suposa des del punt de vista econòmic i mediambiental.

“Es tractaria, segons el regidor, d’explicar bé a la ciutadania en què millorarà econòmicament el municipi al canvi en la recollida de brossa, quins beneficis pot traure l’Ajuntament del nou sistema, i també donar les raons mediambientals de la reestructuració dels contenidors. D’aquesta manera es fa copartícep i corresponsable a tots i a cadascun dels ciutadans, i podran evitar-se actuacions poc cíviques per part d’alguns veïns”.
El portaveu del BLOC insisteix en què un bon sistema seria elaborar i publicar un llistat complet dels productes que les famílies alcoianes tiren a la brossa i, a partir d’eixe llistat, deixar ben clar, de forma didàctica, a quin contenidor han d’anar. A continuació caldria distribuir eixe llistat per les cases, i donar-li publicitat a través de la premsa i fins i tot posar-lo en els mateixos contenidors. No oblidem que sobretot les persones majors troben més dificultats en el sistema actual de separació.

Així mateix també seria convenient fer una avaluació econòmica i mediambiental del sistema vigent i mostrar, per comparació, els avantatges d’aquest sistema respecte a l’anterior.
Blay suggereix que, per a estimular la participació correcta i responsable dels ciutadans, es podria llançar un repte i un compromís a la ciutadania: Si millora realment la recollida selectiva de brossa i l’Ajuntament recapta una mica més pels envasos, el paper i el vidre, es podria congelar la taxa de brossa durant un, dos o tres anys (estudiant-ho una Comissió representada per tots els partits i els representants dels veïns, o la mateix mesa de Medi Ambient).

Acaba el portaveu del BLOC el seu escrit afirmant que “en un tema tan important i delicat ha d’haver informació completa, clara i transparent a tots els ciutadans, no sols per a què disposen de totes les dades, sinó també per a què se senten partíceps del problema en tot l’àmbit municipal, i que siguen conscient que la seua col·laboració pot ser bàsica per a la gestió correcta dels residus en la ciutat, sense dubte un dels problemes més delicats que les grans ciutat tenen en l’actualitat”. És a dir, segons Blay, “els ciutadans haurien de saber clarament que del vidre, del paper i dels envasos -si es fa bé, clar- el municipi percep diners, que de la brossa orgànica es pot obtenir compost i per tant es por contribuir a reciclar i reaprofitar les nostres deixalles, que barrejar-ho tot complica el procés de triatge, etc.
Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.