ImageEL BLOC CONSIDERA QUE HI HA MOLTS INTERROGANTS EN LES DARRERES OPERACIONS URBANÍSTIQUES DE L’ESGLÉSIA

Paco Blay: “Tant en el tema de la subhasta de l’edifici de les Paüles com en el de la finca Mas de Miró, existeixen moltes preguntes a les quals -per moltes raons- cal donar una resposta satisfactòria per qui corresponga, església o administració pública”

 

El regidor del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha manifestat la seua sorpresa per les darreres operacions urbanístiques protagonitzades per l’església, tant pel que fa a la subhasta de l’antic col·legi de les Paüles com per el Mas de Miró, propietat de deu entitats religioses del municipi.

El portaveu del BLOC adverteix que no es vol posar en qüestió l’autonomia de l’església per a actuar lliurement amb les seus propietats, però ací es donen unes circumstàncies que obliguen a actuar amb total cautela i transparència per a allunyar la sospita de favoritismes i aprofitaments intolerables, i més tractant-se en els dos casos de bens eclesiàstics, fruit tots dos de donacions desinteressades de particulars per a ser utilitzades en benefici de la comunitat.

En el cas de la subhasta de l’edifici de les Paüles, que recordem fa un parell d’anys es va intentar comprar per part del govern municipal, i es va frustrar la compra, sense que mai s’haja donat a l’oposició informació satisfactòria al respecte, les preguntes -o dubtes- que des del BLOC es formulen, i que esperen obtenir resposta per qui corresponga -església o administració- són les següents:

  • ¿Coneixia el govern municipal l’existència i els termes de la subhasta? Si la coneixia, ¿per quins motius no va participar per tal d’obtenir un edifici interessant per al municipi?
  • ¿Per quins motius no es va comprar en el seu moment? ¿quina era la diferència econòmica entre les pretensions de l’arquebisbat i l’oferta municipal?
  • ¿Va tenir l’arquebisbat el detall de comunicar a l’Ajuntament d’Alcoi els termes i terminis de la subhasta per tal de convidar-lo a què hi participara, ja que havia manifestat interès per comprar l’edifici temps enrere?
  • ¿Com explicar que una empresa immobiliària adquiresca un edifici que va ser donat per la “Real Fábrica de Paños” (Ca la Bolla) a les parròquies per a ser destinat a edifici educatiu, i actualment està considerat en el PGOU com a dotacional i protecció ambiental categoria A? ¿Té el govern municipal adquirit algun tipus de compromís sobre aquest aspecte tant amb l’església com amb el nou comprador?
  • ¿Es pot canviar la destinació d’un edifici -per a educació- per “beques” immaterials? ¿Ho autoritza la tradició, l’ètica i la legislació eclesiàstica? ¿Què en pensa el govern municipal?

Pel que fa a la venta del Mas de Miró, que inclou un magnífic edifici i un terreny de quasi 400.000 m2, i que segons informen els mitjans de comunicació ha estat adquirit per Ramon Doménech, un alcoià -alt càrrec de la Conselleria de Territori i Habitatge-, encara hi ha més preguntes a fer. El regidor del BLOC opina que per tractar-se d’una recent donació de la família a deu entitats religioses alcoianes i per estar implicat un alt responsable públic, els dubtes que en sorgeixen s’haurien d’aclarir el més aviat possible:

  • ¿De quina manera s’ha fet aquesta venda? ¿Directa? ¿Subhasta? Raons.
  • ¿Per quins motius ha estat l’església la que va sol·licitar la segregació de finques? ¿Quina finalitat tenia?
  • El preu que s’ha pagat és molt inferior al preu de mercat, i per tant es pot considerar que la finca ha estat malvenuda per part l’església; aleshores ¿estava assessorada l’església per algun tècnic immobiliari? ¿per què s’ha conformat amb tants pocs diners?
  • ¿Com explicar aquesta facilitat en la venda del Mas de Miró i les altes exigències -mai explicades pel govern municipal- en la venda de l’edifici de les Paüles, quan aquest era per al patrimoni municipal i el Mas de Miró ha estat una venda a particulars, i a més vinculat a l’administració?
  • ¿No és sospitosa la casualitat de que la propietat adquirida, ubicada precisament a un quilòmetre escàs del projectat camp de Golf i urbanització “Xirillent Golf” i a molt menys de la recent homologada urbanització del Sargento, haja estat comprada per part d’un alt càrrec de la Conselleria que ha d’aprovar el camp de golf?
  • ¿És també casualitat que una filla de l’esmentat comprador haja estat una de les redactores del PRI del sector 1 del Casc Antic, que tanta polèmica ha despertat per facilitar les demolicions i no garantir a penes la rehabilitació?

Blay acaba el seu escrit afirmant que, en aquest com en tants temes on entren bens públics o semipúblics i/o actuacions de persones vinculades a l’administració, per allò de donar exemple i allunyar tota ombra de tracte de favor, s’ha d’aplicar amb rigor la màxima de -no per repetida, menys certa- de què “la dona del Cèsar no sols ha ser honrada sinó també semblar-ho”.

Paco Blay. Portaveu del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi.