ImageEL BLOC CONSIDERA MÉS NECESSARI LA CREACIÓ D’UNA ESCOLETA EN LA ZONA VERDA ON HA D’ANAR EL MCDONALDS

Paco Blay: “Posats a sacrificar una part de la zona verda -pública- prevista en l’entrada nord, seria més útil al conjunt dels habitants d’Alcoi dedicar-la a Escoleta que no a un negoci particular -privat-, que cap en molts altres llocs de la ciutat. I si cal canviar les ordenances, es canvien”

El portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha manifestat les raons per les quals el seu grup s’ha oposat a cessió de més de 2.500 metres -públics- de la zona verda de l’accés nord a una activitat de restauració -privada-, presumiblement del grup McDonalds, com ja va anunciar en el seu moment el govern municipal.

En primer lloc, i tal com ja van manifestar en el seu moment, el regidor observa que no sembla correcte sacrificar un espai públic de zona verda, en un barri quasi nou que no té a penes espai públic lliure,  per a privatitzar-lo i dedicar-lo a una activitat de bar i/o restauració, que és una activitat que té cabuda en altres llocs de la ciutat. Posició aquesta que ja va expressar quan es va debatre el canvi de l’ordenança que permet aquest tipus d’instal·lacions. “Des del BLOC no s’oposem a què McDonalds o altra empresa de restauració s’instal·le a Alcoi. En absolut. El que considerem incorrecte és que ho faça en un espai públic, ja que ho pot fer en altres llocs de la ciutat (un polígon industrial, els baixos de qualsevol casa…) sense necessitat de privar als habitants del barri, i a la ciutat en general, de més de 2.500 metres de zona verda pública sobre una total de poc més de 9.000, i més si tenim en compte que es va anunciar  com un “espai emblemàtic”, diferent, amb accés lliure des de l’exterior”.

 Per altre costat, Blay lamenta que, com ha passat en altres zones, la construcció de noves vivendes no vaja acompanyada dels espais dotacionals escaients, sobretot de les infraestructures educatives necessàries. La construcció dels nombrosos habitatges en la zona en qüestió fa preveure que en poc temps, quan siguen ocupades les vivendes ara en construcció, la necessitat de places escolars augmentarà significativament perquè la majoria dels compradors són parelles joves, en edat de tenir fills menuts. Circumstància aquesta que se sumarà a les necessitats escolars d’un dels barris més poblats d’Alcoi, la Zona Nord.

Per això considerem que és molt més interessant per als interessos generals de la ciutat que, posats a sacrificar un espai públic, ho siga en benefici de la ciutat construint en eixa zona una Escoleta Infantil (0-3 anys), ja que n’hi ha espai suficient. I si cal canviar l’ordenança al respecte, es canvia. D’aquesta manera la zona sacrificada continuarà sent pública, reconvertida en espai dotacional, i no privat durant els 25 anys almenys que durarà la concessió”.

Finalment, el portaveu del BLOC observa que instal·lant un Escoleta en la zona reservada per a restaurant,  no queden resolts totalment els problemes escolars del barri més poblat d’Alcoi, i que encara ho serà més en poc temps pels centenars de cases noves de l’accés nord. Actualment, en la Zona Nord hi ha dos centres concertats i un públic (Miguel Hernández) funcionant al 100% de la seua capacitat, i per al proper curs està previst que un altre centre concertat torne a ofertar places per a Infantil 3 anys.

Com que el nou Miguel Hernández es construirà a la part sud del barri, i la part nord del barri de l’Eixample tampoc té cap escola pública, és urgent la construcció d’una nova escola pública d’infantil i de primària en l’entrada nord, prop de l’IES Cotes Baixes o en l’accés nord, que atenga les necessitats educatives de les famílies de la zona amb una oferta equitativa de places públiques i concertades. Aquest centre cobriria les necessitats tant de la part més septentrional del barri de la Zona Nord com els veïns de la part de l’Eixample més propera a l’estació del ferrocarril.

Si es fa l’Escoleta (0-3 anys) en la zona reservada, ja solament caldrà buscar lloc per a una escola d’Infantil-Primària (3-12 anys)”, afirma Blay.

No oblidem que aquesta és la zona de major expansió urbanística i demogràfica d’Alcoi i serà poblada bàsicament per gent jove, amb fills en edat escolar. I caldrà donar-los el servei bàsic de l’educació, que com diu la Constitució, és un dret bàsic i està per damunt de qualsevol altra consideració o necessitat urbanística.

Acaba el seu escrit Blay amb la següent conclusió: “Però, com hem vist en altres actuacions (p.e. la reforma de l’autobús, l’edifici de l’Estambrera), no sembla que l’actual govern del PP manifeste ningun interès especial en defensar els interessos generals dels ciutadans front a interessos particulars -legítims, però privats- mantenint integrament els espais públics com a criteri prioritari, i menys encara en matèria educativa, on s’acumulen intolerants i alarmants endarreriments. Recordem si no el temps excessiu que va costar d’acabar els col·legis Tomàs Llàtzer o Gormaget, o els projectes que no acaben d’arrancar del nou col·legi Miguel Hernández, la nova Escola d’Art, els Instituts de Batoi i Andreu Sempere, anunciats fa més de quatre anys i sense començar”.

 

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.