ImageEL BLOC CONSIDERA QUE S’HAURIA DE RECUPERAR EL REFUGI QUE HI HA BAIX DEL CARRER SANT TOMÀS, UN DELS MÉS GRANS D’ALCOI

Paco Blay: “Formaria un conjunt, juntament a les muralles i el portal de Riquer, del qual solament el separen uns 100 metres, de dues formes històriques de defensa front a la guerra: la muralla front al setge, en l’època medieval, i el refugi com a defensa passiva front a l’aviació, en el segle XX”

El regidor i portaveu del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha manifestat la seua intenció de proposar que es rehabilite un dels refugis de la guerra civil més grans d’Alcoi i situat més en el centre: el que està situat aproximadament per baix del carrer Sant Tomás. Els avantatges i beneficis que la recuperació d’aquest refugi s’obtindrien són vàries, a criteri del BLOC:

·            Podria formar un conjunt o unitat, juntament a les muralles i el portal de Riquer -del qual solament el separen uns 100 metres-, de dues formes històriques de defensa urbana en la guerra: la muralla front al setge, en l’època medieval, i el refugi com a defensa passiva front a l’aviació, en el segle XX.

·            El fet que estiguen tan prop les dues, facilitaria la seua visita i reforçaria el Centre de la ciutat com a lloc singular de turisme cultural. Podrien formar part d’un itinerari dissenyat expressament, i inclús amb material didàctic per a escolars.

·            Si la rehabilitació es fa bé, podria servir fins i tot per a fer actes puntuals (per exemple, exposicions, presentacions de llibres…), ja que és bastant ample i llarg com per a cabre vàries desenes de persones, inclús assegudes (les cadires es podien guardar en els accessos laterals a les cases particulars). Fins i tot podria acollir algun tipus de taller didàctic, dins de l’itinerari esmentat.

·            A l’estar en una zona urbana diferent del refugi de Cervantes, formaria també un paral·lelisme i contrapunt força alliçonador.

El regidor del BLOC observa, així mateix, que potser li donara més accessibilitat si s’instal·lara un ascensor des del pont de Sant Jordi fins l’entrada del refugi per tal de facilitar al públic en general, però sobretot a les persones amb dificultats motrius, un ingrés sense problemes.

 Segons Blay, “la recuperació i rehabilitació d’aquest refugi de la guerra civil podria proposar-se que entrara en el capítol de bens a restaurar dins el programa anunciat de la Llum de les Imatges, però no necessàriament, ja que possiblement fins el 2009 o el 2010 no puga portar-se a terme per falta de subvencions. Per això considerem que podria entrar perfectament en una pla de recuperació del Centre o en un projecte d’inversions turístiques”.

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi