ImageEL BLOC PRESENTA AL·LEGACIONS AL PROJECTE DE PONT DEL VIADUCTE-ZONA NORD

El BLOC d'Alcoi, després d'estudiar el projecte en la seua Executiva Local el projecte del pont del Viaducte-Zona Nord ha decidit presentar al·legacions al mateix, perquè entre altres coses pensa que no s'ajusta a les necessitats reals que ha de cobrir.

 

   

Ací vos adjuntem l'escrit d'al·legacions:


Que havent-se sotmès a informació pública el pla especial de reserva, projecte bàsic, estudi d’impacte ambiental i estudi d’integració paisatgística del nou pont sobre el riu Serpis entre la Zona Nord i el parc del Viaducte (DOCV del 22-05-2008), i després d’estudiar la documentació i les propostes, presenta a l’Ajuntament d’Alcoi, per a ser tinguda en compte, la següent

 

AL·LEGACIÓ

 

Vaja per endavant que considerem que la connexió entre el Centre i la Zona Nord és una tan antiga reivindicació dels veïns com una necessitat urbanística per moltes raons que no cal exposar ací perquè són abastament conegudes y compartides per la majoria dels habitants d’Alcoi.

 

El present escrit vol manifestar bàsicament els dubtes que alguns veïns tenim sobre el projecte sotmès a informació pública, en tres aspectes que considerem fonamentals:

1)     el mateix traçat del pont i la forma en què va a unir-se el centre d’Alcoi amb la Zona Nord,

2)     la relació que aquesta nova infraestructura té amb el PGOU en procés de revisió (Model Territorial),

3)     i la funció que pot desenvolupar amb els accessos a la ciutat projectats des de l’autovia.

 

 

1.- El traçat

 

El traçat projectat presenta, al nostre parer, alguns aspectes que s’haurien de corregir i millorar, tant per l’obra a enllestir i l’impacte que pot tenir sobre el territori, com –sobretot– per la forma que ordenarà el trànsit de persones i d’automòbils entre tots dos barris, la Zona Nord i el Centre, però també indirectament –o no tant– amb la Zona Alta.

Si tenim en compte que el pont ha de ser utilitzat tant per vehicles com per vianants, el traçat elegit és precisament el més dolent per als vianants, als quals se’ls ha de considerar part important dels usuaris del pont, perquè s’allarga la distància i el temps de connexió entre els barris. Més encara, per a decidir un pont d’aquestes característiques caldrà disposar d’un estudi del possible trànsit i de mobilitat, que s’ha de fer de forma rigorosa tant pel que fa als vehicles –quantitat, tipologia, freqüències, horaris…– com als vianants, tant importants per a una ciutat que tots volem el més sostenible possible. En la documentació consultada no hi figura cap previsió estudi d’aquest tipus.

Per això, considerem que el millor traçat és el que connecta directament la part baixa del passeig del Viaducte amb la rotonda/glorieta del carrer Pare Poveda-Teresa Jornet. Aquest traçat serviria per a apropar encara més els serveis ubicats en la Zona Nord als veïns del Centre i Zona Alta, i viceversa, fer més accessible el Centre als habitants de la Zona Nord, el barri més poblat de la ciutat.

Hi ha, a més a més, tres tipus de motius més: els d’inestabilitat de la zona que es pretén convertir en “carretera”, els d’impacte sobre el territori, i els de paisatge urbà.

·       Inestabilitat: l’extrem nord dels Passeig del Viaducte per on es pretén portar el trànsit d’anada i de tornada al Centre  –i el que puga venir del Rebolcat-, és un dels més inestables des del punt de vista geològic; solament cal anar i comprovar visualment el progressiu grau de solsida que està produint-se.

·       Impacte sobre el territori: el traçat proposat ocuparà una zona, actualment “verge”, de moltes possibilitats urbanístiques, i que amb l’actual traçat pràcticament la inutilitza o almenys limita els seus usos; al marge que s’han de fer moltes més expropiacions que no amb la present proposta de connexió directa.

·       Paisatge urbà: finalment cal tenir present que la ciutat d’Alcoi té en el seus ponts un element d’identitat municipal, de singularització urbanística. Amb altres paraules, els ponts formen part inseparable dels paisatges de la ciutat, i aquest és un element atractiu i excepcional per al turista.  Donada la ubicació tan destacada que ocuparà en el conjunt de la ciutat, especialment visible des de l’autovia, caldria buscar en conseqüència un pont amb més personalitat que el proposat, que no solament no desdiga dels gran ponts existents a la ciutat i que responen a èpoques, estils i tecnologies diferents (Viaducte, Sant Jordi, Fernando Reig…) sinó que els complemente de forma excel·lent. I si és una mica més car –que s’hauria de veure, doncs n’hi haurien menys expropiacions–, doncs es busca finançament en les diferents administracions que tinguen recursos: provincial, autonòmica, estatal i europea.

Alcoi i els alcoians mereixen i tenen dret a una obra d’aquestes característiques.

 

 

2.- La seua relació amb el PGOU en procés de revisió.

 

En el Model Territorial aprovat, i en procés de revisió per a introduir les al·legacions o suggeriments acceptats, no hi figura en la cartografia corresponent de la xarxa primària i estructural, ni aquest pont ni –menys encara– aquest traçat. I encara que en les respostes a algunes al·legacions s’afirma que es tindrà en compte en la refundició del document a enviar a la Conselleria, la realitat és que de moment no hi figura, i encara no disposem del nou document que està elaborant-se per a incorporar les al·legacions acceptades i corregir els errors detectats.

Resulta, per tant, almenys estrany que havent-se aprovat en Ple el primer pas per al concert previ del Model Territorial, que ha estat més de dos anys entregat a l’Ajuntament i als grups de l’oposició, i quaranta dies exposat a informació pública aquesta xarxa primària en la qual no està aquest pont, ara s’expose al públic un projecte que modifica la xarxa primària aprovada en principi.

Caldrà preguntar doncs: Falta de previsió en el Model Territorial? Improvisació ara en l’actual projecte? Falta de coordinació entre els equips redactors d’un i altre document? S’incorporarà aquest element en la futura xarxa primària i estructural? No ho sabem.

Des del nostre punt de vista seguim pensant que la connexió Viaducte-Zona Nord és necessària, però s’haurà de fer des del punt de vista integral de l’ordenament dels espais de la ciutat, i no com ara, de forma puntual i sense connexió amb altres iniciatives de caràcter general i sense relació amb la xarxa primària. Almenys en el Model Territorial aprovat no hi figura i caldrà delimitar amb rigor el tema .

  

 

3.- La seu relació amb els accessos a la ciutat projectats des de l’autovia.

 

Aquest tercer aspecte és fonamental per al futur de la ciutat. I estem parlant de la tan comentada “entrada a l’Hospital”, que vam proposar en el seu moment des del BLOC, se’ns va rebutjar i ara sembla que tothom ho veu convenient, i per les raons que vam exposar en el Ple.

En la cartografia esmentada anteriorment, solament hi figuren de forma clara dues entrades a la ciutat des de l’autovia, la de l’accés nord –per Cotes Baixes–, i la sud per la carretera d’Alacant. Figuren a més a més un conjunt complementari de traçats i dibuixos, de funció i realització confusos, que podrien ser també xarxa primària si seguim el convencionalisme cartogràfic del document, però no queda clara per què estan eixos traçats.

Però, i açò és el que volem destacar, no n’hi cap via que vaja precisament pel traçat que el projecte actual marca, de manera que no sabem:

  • quin paper desenvolupa la rotonda que hi figura  en els plànols del projecte,
  • ni tampoc si aquest projecte és el primer pas o fase de la tan desitjada com necessària “entrada directa a l’Hospital”.

Pel que fa al primer cas, hem de recordar que les rotondes o glorietes serveixen bàsicament per a redistribuir el trànsit, i aquesta no sembla que estiga destinada a eixa funció perquè solament hi ha un camí de confluència. Es podria dir fins i tot que no serveix de res. Més aviat sembla haver-se posat per a justificar el traçat elegit. Amb la qual cosa ens remetem al primer punt d’aquesta al·legació.

Pel que fa al segon cas, si és l’entrada a l’Hospital, la pregunta surt d’immediat: des d’on arranca i per on transcorre. Si té un nou traçat, caldrà fer-lo públic, sotmetre’l a informació pública per les afeccions que hi pot tenir, i incorporar-lo al projecte actual. Si s’opta per adequar la carretera del Rebolcat, amb la millora necessària del rebaix de les revoltes i eixamplant-la, seguim pensant que la millor opció –la més directa i de menys impacte– és la primera que proposem en el punt 1: connexió directa des del final del Passeig del Viaducte, que tindrà el valor afegit de ser en el fons una doble connexió: amb l’Hospital, per descomptat, però també amb el Centre. Amb la qual cosa tindríem un triple servei d’accessos a la ciutat correcte: pel nord, pel sud i pel centre.

 

Alcoi, 24 de juny de 2008