ImageEL BLOC ACUSA  AL GOVERN DE SEDANO DE NO SOL·LICITAR AJUDES EUROPEES PER A LA REGENERACIÓ DE BARRIS AMB NECESSITATS

Paco Blay: "És una llàstima que no s’haja demanat la subvenció europea, perquè les condicions que s’exigien s’ajustaven perfectament al projecte del Partidor”

El regidor i portaveu del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha denunciat el que considera una oportunitat perduda per part del govern municipal del PP en no sol·licitar una subvenció europea del Pla Urban, amb el nom de “Iniciativa Urbana 2007-2013”, la dotació fonamental de la qual procedeix del Fons Europeu per la Desenvolupament Regional (FEDER).

Les ajudes pretenen reforçar les estratègies de desenvolupament local i urbà seguint les directrius comunitàries de polítiques de cohesió, en les quals ciutats i àrees urbanes són bàsiques perquè són centre i motor de desenvolupament i articulen el territori. L’objectiu del Pla busca per tant la regeneració econòmica, mediambiental i social de determinades zones urbanes amb la finalitat de fomentar el desenvolupament sostenible. Per això estava destinada la convocatòria a ciutats de més de 50.000 habitants i a capitals de província de menys cens demogràfic.

Els criteris per a seleccionar projectes indicaven que havien de complir almenys tres de les nou condicions següents: elevat índex de desocupació, taxa feble d’activitat econòmica, alt nivell de pobresa o exclusió, necessitats de reconversió, elevat nombre d’immigrants o minories ètiques, baix nivell educatiu, nivell elevat de criminalitat i delinqüència, tendències demogràfiques precàries, i degradació mediambiental de la zona.

El portaveu del BLOC considera que el projecte del Partidor reunia perfectament el perfil per a ser objecte de subvenció europea segons els criteris esmentats, reunint a més a més el factor de la participació ciutadana que tant agrada als organismes europeus. “Però el govern municipal de Sedano no ha volgut sol·licitar cap ajut i els alcoians ens hem quedat sense subvenció perquè el govern no ha volgut demanar-ho. L’argument que la documentació era complexa de preparar no és seriós, ja que han disposat de dos mesos llargs per a  preparar-la, i en el cas del Partidor hi havia darrera una bona informació prèvia de caràcter sociològic que s’haguera pogut incloure per a reforçar el projecte”.

Segons Blay, les subvencions han estat atorgades a 43 ciutats espanyoles, de les quals tres són valencianes i de característiques semblants a Alcoi, com són Gandia, Torrent i Alacant, que s’emportaran un muntant de més de 30 milions d’euros (més de 10 milions cadascuna). “Aquestes quantitats hagueren vingut molt bé per a regenerar i urbanitzar el barri del Partidor. Per contrast, el govern del PP segueix regalant diners a particulars com el cas del teatre Calderon, o l’Hotel de la Font Roja, o més personal nomenat directament per l’alcalde, o assessories externes que no fan falta”

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.