ImageEL BLOC DEMANARÀ AL PRÒXIM PLE UNA RUTA DE BETLEMS I ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES PER ALS VISITANTS EN NADAL

En el pròxim Ple de l'Ajuntament d'Alcoi, el BLOC presentarem un prec perquè l’Ajuntament planifique activitats complementàries per tots els visitants (sobretot col·legis) que acudeixen a Alcoi fonamentalment al Tirisiti.

Us adjuntem la proposta que vam fer al Ple, per si és del vostre interés conéixer tots els termes proposats.

Tots els anys, amb motiu de les representacions per a escolars del Tirisiti, nombrosos centres educatius d'arreu del País Valencià vénen a la nostra ciutat per contemplar aquest espectacle de titelles tan volgut i tan nostre. Per això, no és una imatge inusual trobar grups de xiquets, amb cara d’avorrits, per alguns parcs de la ciutat o per la Plaça de Dins, tot esperant l’hora de l’autobús que els portarà de tornada al seu poble.

Hem de recordar que la tradició dels betlems a Alcoi no s’esgota amb el Tirisiti, tot i ser la nostra representació més senyera. Parròquies, centres educatius, col·lectius diversos i persones particulars fan vertaders esforços per a instal·lar els populars betlems o naixements, alguns d’ells autèntiques obres d’art, d’enginy i d’imaginació, als quals caldria sumar les Pastoretes, la Cavalcada de Reis, etc.

Fa quatre anys, el BLOC va proposar al govern municipal que es fomentara des de l’Ajuntament una mena de “Ruta dels Betlems” per tal d’omplir el dia dels escolars amb una mica més de contingut, i completar més adequadament l’estada a Alcoi amb una major difusió de les nostres tradicions nadalenques. La resposta va ser positiva, però –se’ns va dir- per a posteriors anualitats. D’aquell prec, solament se n’ha complit una part, important, però insuficient, com ha estat l’edició d’un tríptic/guia dels betlems d’Alcoi. Però que sapiguem, no forma part del “paquet” turístic i didàctic que des d’Alcoi es podria oferir als centres escolars.

Per altre costat, alguns mestres ens han suggerit que juntament a aquesta “ruta dels betlems”, es podria fer servir la Llotja (o un altre local adient) per desenvolupar activitats de caràcter lúdic i didàctic al voltant del Tirisiti i de les nostres tradicions: contacontes, vídeos sobre el Tirisiti o el Nadal alcoià, tallers diversos (d'ornamentacions nadalenques amb material reciclat, de disseny o dibuix, auques…), etc. I oferir-ho, tot plegat, als centres.

En unes altres poblacions es poden trobar plans perfectament dissenyats per omplir el dia de visita. De vegades, han estat empreses privades les que organitzen i gestionen les excursions. Unes altres ha estat el mateix Ajuntament qui ho ha fet.  Per això, pensem que des dels diferents departaments de l’Ajuntament (turisme, cultura educació…) es podria elaborar un pla d'activitats dissenyat per als escolars per tal de complementar la visita al Tirisiti, inserit en el tema de les festes de Nadal. Presumim de ciutat turística, però, ara per ara, la realitat és que fa la impressió que tenim poca cura de les persones més xicotetes que ens visiten, d’uns possibles turistes potencials, de futur.

No solament, però, els escolars. Caldria, a més, aprofitar que molts forasters vénen a veure el Tirisiti, durant les festes de Nadal, i també se’ls podria oferir un dia més complet a Alcoi, tot dissenyant i tot proposant una “ruta dels Betlems”, en el sentit de convidar-los a visitar uns altres “betlems”, més amunt esmentats, els quals fins i tot es podrien impulsar i fomentar des del propi Ajuntament amb alguns ajuts perquè els automatismes o les instal·lacions foren realment justificatius per a una “ruta” turística i tradicional.

És per tot el que s’ha exposat que el Grup Polític Municipal del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi formula els següents

PRECS

1.- Que des del diferents departament municipals implicats, i en col·laboració amb els centres educatius, es dissenyen activitats lúdiques i didàctiques per a escolars al voltant del Nadal alcoià; per tal de fer més profitoses les visites que els centres escolars fan a Alcoi.

2.- Que des de l’Ajuntament es fomente i es dissenye una “Ruta dels Betlems” per a difondre la nostra aportació als dies tradicionals de Nadal, tant per a ser visitats pels alcoians com per a les persones que vénen de fora. 

                                                                                                                                                                                                 Rafel Carbonell i Armero.

Regidor del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.