ImageUN PLA MUNICIPAL CONTRA LA CRISI

La crisi econòmica que pateix actualment Espanya és un seriós problema en el qual s’han d’implicar totes les administracions públiques; també, els ajuntaments. És cert que la direcció econòmica, la macroeconomia, depèn de l’estat: és el que marca les línies generals que cal seguir. Però no és menys cert que també els governs locals tenen la seua part de responsabilitat en la promoció econòmica i en la creació de condicions de productivitat en el seu àmbit d’actuació. I més en temps de crisi.

L’urbanista Jordi Borja i el sociòleg Manuel Castells consideren que els municipis disposen d’instruments i competències suficients per a influir positivament en les activitats econòmiques de les seues àrees respectives: equipaments, infraestructures, gestió de l’hàbitat, serveis bàsics, comunicacions, recursos humans, relacions amb l’empresa privada, facilitats administratives, delimitació d’àrees industrials o comercials, polítiques mediambientals, etc.

A més a més, els ajuntaments disposen d’un gran avantatge: la proximitat i el coneixement real de la realitat econòmica del seu municipi, de les seues empreses i dels seus treballadors. En aquest sentit, les corporacions locals possiblement són les administracions amb un major poder de resposta, ràpida i efectiva, a una situació de crisi.

En el cas concret d’Alcoi, què podria fer l’Ajuntament? Quines actuacions podria emprendre, si és que realment hi vol fer front? (Fins ara se l’ha vist pràcticament absent):

1. Coordinació en l’anàlisi. En primer lloc, el nostre Govern municipal hauria de liderar la detecció d’aquells àmbits i sectors en els quals cal incidir, i ho ha de fer de forma coordinada amb els diferents agents socials: empresaris, sindicats i la Cambra de Comerç.

2. Arribar a acords generals. Les actuacions a emprendre haurien de ser de comú acord entre tots. Cap part hauria de veure’s despenjada de les actuacions a portar endavant. La part social ha de tindre les suficients garanties que els treballadors alcoians són el focus principal d’atenció; i la part empresarial ha de tindre també garantida la seua futura continuïtat.

3 Redefinir objectius. L’Ajuntament hauria de redefinir els seus objectius en funció de la nova situació econòmica de crisi. Les prioritats han de passar per la potenciació de la creació de llocs de treball i el manteniment de les empreses actuals. S’ha de deixar de banda qualsevol projecte o inversió ostentós, innecessari o inútil.

4. Donar exemple. L’austeritat en els pressupostos propis i les despeses; encara que sempre hauria d’estar present, ara s’hauria d’accentuar. En plena època de crisi no són presentables determinats fastos, ni inauguracions, ni vermuts… Un ajuntament exemplar és la millor invitació a concentrar els esforços en allò que realment és urgent i necessari. La despesa social (xiquets, malalts, discapacitats, aturats, majors…) hauria de ser l’objectiu prioritari.

En definitiva, pensem que l’Ajuntament d’Alcoi ha d’assumir la seua part de responsabilitat per tal de minimitzar l’impacte de la crisi i contribuir a la recuperació econòmica de la ciutat i dels seus habitants, independentment del que puguen fer les altres administracions implicades.

Des el BLOC manifestem la nostra decepció perquè el govern de Sedano, sense proposar res millor ni alternatiu, ha dit NO sistemàticament a les moltes propostes que, en la línia indicada, hem anat fent des del BLOC per ajudar a fer front a les dificultats actuals (fraccionament d’impostos i tributs, agilitat en les llicències d’obertura, creació de cooperatives de vivendes, rebaixes de l’ICIO, assessorament de famílies, impuls a la diversificació productiva, creació d’un Consell Econòmic i Social…).

Però encara hi ha moltes més possibilitats que no veiem que el govern municipal estiga disposat a emprendre, malgrat que l’alcalde ja ha assumit personalment la regidoria de “promoció econòmica” (?). Fem una llista molt ràpida (però no exhaustiva):

·       Propiciar la creació de noves empreses locals (assessorament, finançament, simplificació de burocràcia, fomentar l’esperit d’empresa i l’autoocupació…).

·       Impulsar nous jaciments de treball: social (atenció a la tercera edat, discapacitats, malalts, rehabilitació), medi ambient (empreses locals de reciclatge i reutilització, de “segona mà”), educatives (noves escoletes), cultura, artesania…

·        Afavorir determinats sectors econòmics: noves tecnologies, societat del coneixement, rehabilitació d’habitatges, escoles-taller d’oficis tradicionals, guies turístics…

·       Oferiment de sòl industrial: mancomunat i sense cap risc mediambiental (oblidem-nos de la Canal), naus buides, parcel·les lliures…

Un ajuntament atent a les noves situacions econòmiques hauria d’estar preparat per a encarar-les de forma eficient i efectiva. Des del BLOC reclamem rapidesa de reflexos i no lamentacions, inactivitat o acusacions d’inoperància cap a altres, que, potser, comencen en ells mateixos.

                                                                                                                                                               Francesc-X Blay

                                                                                                                                                        Regidor a l'Ajuntament d'Alcoi