ImageEL BLOC CONSIDERA UN ERROR EL PROJECTE DE SEDANO DEL PONT ENTRE  EL VIADUCTE I LA ZONA NORD

Paco Blay: “És massa llarg per als vianants. És molt millor fer un pont directe entre el Passeig del Viaducte i la rotonda del P. Poveda, que acurta l’itinerari per als vianants en més de la meitat, i a més sense a penes costeres”.

El regidor i portaveu del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, considera un greu error el  projecte de pont que el govern del PP pensa portar endavant per a unir el barri del Viaducte i la Zona Nord perquè és la pitjor solució des de tots els punt de vista, tant per al vianant com per als cotxes i per l’impacte que pot tenir sobre la mateixa ciutat. “És molt  millor un pont que unisca de forma directa el final del Passeig del Viaducte amb la rotonda del carrer P. Poveda, ja en la Zona Nord”.

El representant del BLOC recorda que el seu grup ha presentat al·legacions a aquest tema tant quan es va sotmetre a exposició pública el mateix projecte, en el passat més de juny, com després -per les implicacions indirectes que té- en la modificació puntual del PGOU pels terrenys de l’ampliació d’Eroski, en la qual es modifica també la qualificació dels terrenys per on ha de discórrer el traçat del futur pont.

Els arguments de Blay per a considerar un error el projecte actual de pont i d’unió de barris, al qual s’hauria de renunciar per a millorar-lo, i considerar més escaient la connexió directa són les següents:

A)     És poc útil per als vianants –una de les condicions de la sostenibilitat– perquè la distància a recórrer és més del doble que si es fa un pont directe entre el final del Passeig del Viaducte –la Plaça Hospital Sueco-Noruego–  i la glorieta del carrer P. Poveda. I a més a més el traçat té costeres entre el 8 i el 10 % perquè ha de baixar al riu a buscar el pontet que es vol construir.

B)      El pont o connexió directa esmentada té altres avantatges que no té el projecte en marxa:

– necessita menys terrenys per a expropiar;

– l’itinerari Zona Nord – Centre seria més pla i horitzontal, sense a penes costeres, la qual cosa no solament és avantatge per al vianant sinó que podria ampliar el circuit tradicional de la “volta als ponts” –molt apreciat per tots els alcoians, sobretot les persones majors– o fins i tot afegir-li nous al·licients;

– també seria millor per als vehicles, que tindrien un recorregut molt més curt i pla, i per tant contaminarien menys la ciutat per no tenir que accelerar;

– podria ser un magnífic paisatge urbà a contemplar des l’autovia amb un pont-viaducte d’excel·lència arquitectònica, singularitzant encara més a Alcoi com “ciutat dels ponts”…

C)  Aquest traçat serviria per a apropar al vianant encara més els serveis ubicats en la Zona Nord als veïns del Centre i Zona Alta, i viceversa, farà més accessible el serveis del Centre als habitants de la Zona Nord, el barri més poblat de la ciutat. No està clar que amb l’itinerari més llarg i costerut es puga produir aquesta nova facilitat d’accés.

D) La zona per on es vol fer passar la carretera d’enllaç al pont és la que en el primer model territorial  estava destinada a sòl urbà (a unifamiliars, preferentment), i en la revisió del Model Territorial s’ha renunciat a eixa funció amb l’argument que té perill d’esllavissaments. A aquests caldrà afegir -i tenir en compte- les solsides del Passeig del Viaducte situats a l’entrada del recinte ferial, exactament per on està previst que s’inicie el descens i el nou traçat. Si es fa una carretera per on podran passar vehicles de gran tonatge –com camions o autobusos–, els perills d’esllavissaments seguiran encara més o s’incrementaran. Sembla contradictori, doncs, que per als redactors del Model Territorial siga la zona poc útil des del punt de vista urbà i en canvi es carregue el trànsit per eixa zona.

Acaba la seua nota Blay concloent: “Per tots aquests motius considerem que el govern de Sedano hauria de renunciar a este projecte, encarregar-ne un altre de connexió directa entre el Viaducte i la rotonda de P. Poveda, i buscar finançament on calga, en la Unió Europea, en l’estat o en la Generalitat. Aquests moments de crisi, que necessiten impuls de les obres públiques, poden ser un bon moment”.

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.