ImageEL BLOC EXIGEIX QUE ES RESPECTE EN EL PROPI CENTRE L’OPCIÓ DE LÍNIA EN VALENCIÀ A TOTS ELS ALUMNES DE BATXILLERAT D’ALCOI QUE LA TRIEN

 Paco Blay: “Des de fa un temps, els grups de batxillerat de línia en valencià estan disminuint en tot el País Valencià per decisió político-administrativa. Els motius que s’hi addueixen, l’optimització dels grups, és una trampa subtil per tal d’anar reduint les línies en valencià. És una persecucció clara del valencià”

El regidor del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha manifestat la seua solidaritat amb els alumnes i pares afectats d’Alcoi als quals se’ls pot privar de la línia en valencià en Batxillerat que han elegit baix l’argument de què s’ha de reagrupar per a estalviar diners a l’adminsitració ja que no és ensenyament obligatori sinó postobligatori. “La situació no és nova, i ve produint-se els darrers anys. Sembla que per ordre de la Conselleria, està produint-se un reagrupament d’alumnes per optatives i no per la llengua amb la qual han sol·licitat ser escolaritzats.”

Segons el representant del BLOC, la situació a Alcoi és realment sorprenent: per un costat, en la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià està reconeguda la nostra zona com a valencianoparlant; però per l’altra, quan arriben a Batxillerat es trenca eixa opció per decisió de la Conselleria, amb la qual cosa s’està privant-se als alumnes i pares de la seua opció d’ensenyament en valencià, quan la majoria d’ells ja ho estan fent des d’Infantil.

 Aquesta situació, per al portaveu del BLOC, dona com a resultat que amb arguments econòmics o administratius –estalvi, optimització…- a molts alumnes no se’ls dona resposta satisfactòria a les seues preferències, sent la majoria dels casos els perjudicats els alumnes de PEV, que es troben que molts dels professors opten per aplicar-los el model de PIP i no el de PEV. “Sempre es trenca la corda pel costat de la línia en valencià; mai per les de castellà; quan no s’hauria de trencar per cap costat i l’administració hauria d’atendre com cal els drets de tots per igual”.

Per altre costat, i en aquest sentit, Blay considera que “els drets lingüístics dels alumnes no poden dependre de la bolsa de professors ni de recursos econòmics que ja es balafien en altres camps de dubtosa rendibilitat social. Hauria de ser a l’inrevés: Caldria exigir que almenys els professors que hagen d’impartir eixes matèries saberen que són places d’ensenyament en valencià, i que no depenen de l’opció del professorat, sinó que és un dret de l’alumne”.

El regidor del BLOC observa que si es produïra una desatenció a l’opció triada pels alumnes i pares, “seria un greu atemptat als drets lingüístics dels alumnes que han demanat cursar el batxillerat en valencià. En altres èpoques es respectava molt més l’opció lingüística. Sembla que ara que el PP, que presumeix de fomentar el valencià és quan estan baixant les concessions de línies en valencià. Açò és promocionar la llengua històrica dels valencians?. Més aviat és perseguir-la i entrebancar-la amb excuses legals o econòmiques”.

Per al portaveu del BLOC, aquests criteris i decisions no solament perjudiquen acadèmicament l’alumnat, que es troba escolaritzat en grups més nombrosos, sinó que també causen una disminució progressiva de l’ús vehicular de la llengua pròpia i històrica dels valencians. En qualsevol cas, aquesta pràctica està en contradicció amb quatre documents normatius fonamentals:

·  l’article 3.3. de la Constitució quan afirma que “la riquesa de les distintes modalitats lingüístiques d’Espanya és un patrimoni cultural que serà objecte d’especial respecte i protecció”;

· l’article 6.1. de l’Estatut d’Autonomia quan afirma que “la llengua pròpia de la Comunitat Valenciana és el valencià”, i el 6.5, que afirma que “s’atorgarà especial protecció i respecte a la recuperació del valencià”;

· l’esperit i la lletra de la Llei d’Ús i Ensenyament del valencià quan defineix al valencià com a “llengua històrica i pròpia del nostre poble, del qual constitueix la més peculiar senya d’identitat”, i senyala així mateix en l’article 1.2.b) que un dels seus objectius consisteix en “protegir la seua recuperació i garantir l l’ús normal i oficial”;

· i l’esperit de la Llei de creació de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua quan en el seu preàmbul, que arreplega literalment el dictamen del Consell Valencià de Cultura, denuncia precisament “una situació de desafecció lingüística, amb un empobriment i una castellanització de la parla quotidiana francament alarmants” i proposa un “reforçament de l’ensenyament del valencià i en valencià en tots els nivells educatius”.

 

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.