La nostra Cambra de Comerç i Indústria d’Alcoi celebrarà l’any que ve el seu 125é aniversari. Va ser al novembre del 1886 quan es creà com a tal; al gener del 1887, aprovà el seu primer Reglament; i, pel febrer del mateix any, es va triar la seua primera Junta Directiva.

 

 

Estic parlant d’una institució alcoiana referencial que, partint de la voluntat inicial de 120 empresaris alcoians de finals del segle XIX, ha sabut evolucionar durant tot el segle XX, fins arribar a l’actual modernització i a l’adaptació del present segle XXI.

Resumint-ho molt, podríem dir que la Cambra és una entitat col•laboradora de les Administracions Públiques que té com a finalitat la representació, la promoció i la defensa de les empreses (comerços, indústries, serveis, etc.). Una bona tasca, una bona raó de ser.

Les empreses d’Alcoi i de la comarca són, bàsicament, PIMES: xicotetes i mitjanes empreses que, per la seua dimensió reduïda, no poden, per si mateixes, mamprendre determinades actuacions o serveis en solitari. La Cambra, com a suport.

No és aquest article només una evocació encoratjadora del paper de la Cambra d’Alcoi —que ho és—. Vull anar més enllà. Plantege nous reptes que s’haurien d’assumir si pretenem que l’esmentada institució continue fent la seua tasca —que ho pretenem, almenys des del BLOC—. Canviem el que calga, modifiquem el que toque, perquè tot continue bé. La necessitem.

I aquí entra la decisió anunciada del govern central socialista d’eliminar la quota obligatòria empresarial a les Cambres. Això és bo o roí? D’entrada, només sé que és una aposta molt arriscada, i que sembla que no ha estat consensuada —ni tan sols prèviament debatuda— amb les Cambres. I d’eixa manera no es fan les coses.

La voluntarietat de les quotes pot beneficiar a uns —les empreses més desconnectades— i perjudicar a uns altres —les empreses més interessades amb la tasca de les Cambres—. Menys empreses agrupades implica menys força i menys serveis. ¿Espavilar-se cadascú en solitari? És una opció. ¿Conjuntar esforços? N’és una altra, d’opció.

Siga com siga, si finalment la Cambra d’Alcoi —com totes les altres Cambres— veu reduïda l’aportació de les empreses alcoianes, des del meu punt de vista, s’haurien de (re)plantejar moltes coses, si és que vol continuar exercint el seu paper referencial de suport a l’emprenedor.

1 – Comarcalització. D’entrada, caldria que la Cambra d’Alcoi no tinguera només un abast local, sinó comarcal. Així ho hem defensat els del BLOC des de fa molts anys. I la mateixa Cambra així ho ha assumit, també. Ens alegrem que la nostra proposta comarcalitzadora haja estat ben rebuda —i defensada per la mateixa entitat.

Les “nostres” empreses no són tan sols les alcoianes, també ho són les de tota la comarca. Junts en som més, i fem més força. El clúster de la “Mariola” —o de l’Alcoià-Comtat i les Foies, com vulguen— no entén de divisions municipalistes. Som una comarca forta, i junts ens hem d’ajudar, de coordinar i de defensar.

2 – Noves fórmules. Propose que, si desapareix l’actual obligatorietat de quotes empresarials, la Cambra d’Alcoi puga assumir noves fórmules d’autofinançament, que al cap i a la fi representarien noves formes de representació general i noves maneres de ser i actuar.

Apunte, simplement a tall informatiu, els casos de les Cambres de Gijón i de Saragossa, propietàries dels recintes firals d’eixes ciutats. O, anant una mica més enllà, les Cambres franceses de Lyon, de Toulouse i de Burdeus, gestores dels respectius aeroports francesos… Exemple aquestos, no extrapolables a la nostra cambra, però que ens poden servir de referència i d’exemple de la vitalitat i de la importància que, si es vol, poden arribar a tindre aquestes entitats. 

¿Podria la Cambra d’Alcoi —en el futur, comarcal— participar en la gestió d’un nou polígon industrial públic, comarcal i mancomunat; o en la gestió de les noves naus-bressol (naus nido)? Podria. ¿Podria la Cambra d’Alcoi (re)convertir-se en una delegació territorial de l’IMPIVA (Institut de la Petita i Mitjana Empresa Valenciana) de la Generalitat —tal i com hem demanat des del BLOC, sempre—? Podria. ¿Podria la Cambra d’Alcoi, en definitiva, assumir un nou paper publicoprivat quant a referència empresarial/institucional pel que fa a noves gestions de futur? Podria.

Només cal posar-se a la faena. Cal imaginació, empenta, il·lusió i, sobretot, voluntat —política—. La Cambra d’Alcoi ha de saber que, des del BLOC, tindrà tot el suport per a fer-ho possible. Creiem en la Cambra. Creiem en els emprenedors.

Des del BLOC, volem més Cambra, volem més empresa, volem més llocs de treball. Volem, en definitiva, més progrés per a tots.

 

 

Rafa Carbonell i Armero,

                                                                                                                                                          Regidor i Portaveu del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi