Paco Blay: “No solament no paguen els proveïdors, sinó que comprometen els pressuposts durant 20 anys en quantitats inassolibles, malgrat les advertències dels tècnics municipals. Tirar endavant aquest projecte és una irresponsabilitat”.

Declaració en àudio-mp3: punxeu ací.

El regidor del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha denunciat el que considera una greu irresponsabilitat del govern del PP al voler tirar endavant el projecte del bulevard, malgrat les difícils circumstàncies per les quals travessa actualment l’economia municipal, en la qual ha baixat moltísim la recaptació, i  que a més a més deu els proveïdors més de 5 milions d’euros a 31 de març (poden ser més, doncs), amb factures pendents de pagament que venen algunes  fins i tot de gener del 2010.

El regidor del BLOC adverteix que amb el projecte del bulevard l’Ajuntament d’Alcoi estarà pagant a la constructora Ortiz, la mateixa que ha fet el Calderón (amb un sobrecost que encara estem pagant) i la Rosaleda (amb problemes judicials coneguts), milió i mig d’euros anuals fins mes enllà del 2030. “El pitjor de tot és que en aquests moments, i donades les circumstàncies financeres de l’Ajuntament ni és urgent ni prioritari el projecte del bulevard.  Si tenim en compte que amb la construcció de l’autovia el trànsit urbà ha baixat de forma significativa, la construcció del bulevard pot esperar uns anys, fins aconseguir finançament extern que ara no es contempla”.

Segons Blay, aquesta prudència en la despesa està avalada pels informes dels tècnics municipals que adverteixen clarament que “la ejecución de la infraestructura resulta inviable actualmente desde el punto de vista econòmico y pressupostario tal y como se encuentra planteada desde el principio”.

 Adverteix el regidor, a més a més, la falta de rigor del govern del PP en aquest tema tan voluminós perquè ni està quantificada la fòrmula financera en el cas de construir solament la Fase I, ni tampoc està calculat l’increment del pressupost perquè tant les al·legacions dels ciutadans com les observacions dels tècnics municipals han obligat a rectificar el projecte inicial incrementant la despesa (amplària de voreres, enllumenat, senyalització, accessibilitat, etc.). Aquesta és la raó per la qual els tècnics municipals no poden pronunciar-se sobre l’increment econòmic perquè no està quantificat.

Blay insisteix, per altre costat, que els serveis jurídics externs buscats per l’Ajuntament (el despatx de Garrigues), davant aquestes objeccions més que raonables dels tècnics municipals, argumenten en contra, afavorint els interessos de la constructora i no els de l’Ajuntament. Així:

·          Sobre les difcultats financeres actuals, ben difícils, afirma –sense demostrar-ho- que “la viabilidad del Proyecto no puede realizarse sobre la base de la situación econòmica y presupuestaria dada en un moment temporal concreto (el actual) sino sobre las previsiones econòmico-financieras sobre las que se estructuró la licitación”, que va ser en un període de bonança, de moltes inversions i no té en compte el que diuen els experts en economia: que aquesta crisi és general, afectarà greument a l’adminsitració i va per a llarg.

·         Indica així mateix, per a desdramatitzar la despesa financera, que 20 anys és un temps suficientment llarg per a buscar finançament extern. Però la pregunta que cal fer és: i no s’obté, què passarà? No és seriós fer aquestes formulacions per a justificar l’aprovació d’un projecte que compromet durant 20 anys les arques municipals, i més en aquests moments difícils, on la prudència en la despesa hauria de ser la norma bàsica de comportament.

·         I sobre l’increment de les modificacions esmentades les minimitza, tot afirmant que “las deficiencias apuntadas no tienen una gran tarscendencia sobre el conjunto del Proyecto”, però sense quantificar-les, i que es poden compensar “con otras partidas del Proyecto global que se estimen que no resultan necesarias durante la ejecución del proyecto”, però tampoc no dient quines –per si perjudiquen el projecte- i qui ho decidirà en últim terme. Sembla que el vol es que, com siga, que comencen les obres, i després ja ho veurem tot això. “I en la cosa pública, cal ser molt més exigent i rigorós”.

Conclou al seua nota Blay tot afirmant que és necessari en aquests moments renunciar al projecte per raons de prudència, tal com ja els ho vam demanar fa un any, però no n’han fet cas. “Ara la situació és encara pitjor.  Devem els proveïdors més de 5 milions d’euros. No oblidem que el cap del PP a nivell nacional, el Sr. Rajoy, no fa més que insistir i predicar –en contra de Zapatero, és clar-  unes coses –austeritat i prudència- que ací a Alcoi i a la Generalitat Valenciana no compleixen. Evident contradicció entre el que diuen i el que fan”.

 

Paco Blay.

 Regidor del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi