La Bandera Gran de Sant Jordi.

Article d’opinió d’Anna-Raquel Serrano, Regidora de Cultura

Enguany, podem anunciar amb satisfacció que en les Festes de Sant Jordi recuperarem l’ensenya municipal tradicional, l’estendard d’Alcoi, la “Bandera Gran de Sant Jordi”, la qual participarà en els actes solemnes d’aquestes Festes, especialment en la Processó General del Dia de Sant Jordi. I tot gràcies al treball ingent de Josep Tormo Colomina, plasmat en el seu llibre, que acaba d’eixir, La Bandera Gran de Sant Jordi, i a la decidida voluntat del govern municipal perquè fóra una realitat. Segons ens explica Tormo, la bandera d’Alcoi és una de les més antigues i documentades de la Comunitat Valenciana. Tot i que els seus orígens es remunten a 1447, quan Alcoi va ser proclamat vila reial, i se suposa que es degué dotar d’una bandera “reial”, les primeres referències documentals que tenim sobre la bandera d’Alcoi es remunten a l’any 1509. A partir d’aquesta època, la nostra ensenya municipal apareixerà i presidirà els actes solemnes més importants celebrats a Alcoi, al llarg de molts segles.

 

 

No sabem, amb certesa, quan va començar la nostra bandera a dur la figura del Sant Jordi a cavall, la qual, en els primers temps, anava solament dalt del pal de l’asta, però és probable que fóra cap al 1511, que és quan les festes de Sant Jordi comencen a adquirir importància i s’equiparen a les festes principals que ja se celebraven en honor de la Verge Maria. Sí que es tenen notícies del 19 de maig de 1519 en què el clavari paga per a fer un Sant Jordi per a la bandera.

En la Processó de Sant Jordi del 23 d’abril de 1582 s’estrenà una nova bandera de la vila, en la qual apareix el Sant Jordi damunt la tela de la bandera, possiblement per causa que es devia trencar moltes voltes, i per funcionalitat, diríem ara, el van posar també damunt la tela. No oblidem que el pas inexorable del temps i l’ús i abús que se’n feia de les banderes en l’Europa medieval i moderna els conferia a aquestes una vida molt efímera.

La nostra ciutat tingué dues classes de banderes: per una part, la que podríem anomenar “civil” o “Bandera Gran de Sant Jordi”, que és la que portava el justícia, màxima autoritat de la vila, en les processons; i, per l’altra, la bandera de camp o “militar”, la de les milícies locals que acudien en defensa de la costa en temps de guerra i que en temps de pau executaven el paper de “festers” amb els seus arcabussos, durant els segles XVI i XVII.

A pesar de l’arribada dels Borbó, amb Felip V, després de la Guerra de Successió, Alcoi no va abandonar la tradicional “Bandera Gran de Sant Jordi”, i així la veiem exposada en la proclamació reial de Ferran VI (22 d’agost de 1746). La senyera tradicional alcoiana continuava present en tots els actes solemnes i manifestacions cíviques, acompanyada sempre per les inseparables banderes gremials.

Aquesta situació durarà fins a l’any 1839, en què l’Ajuntament va voler vendre aquesta bandera que sempre s’havia tret en les festes de Sant Jordi. Aquesta data és l’última volta en què es fa menció de la històrica bandera local. Probablement, els alcoians no degueren tornar a veure més en les processons del 23 d’abril la Bandera Gran de Sant Jordi, l’entranyable símbol local. I, per acabar aquest resum de la vida del nostre estendard de la nostra bandera municipal, definitivament, va ser oficialitzada per unanimitat de tots els partits polítics en el Ple del dia 25 de novembre de 2005, amb la qual cosa se li va atorgar el rang institucional que es mereixia, a pesar que ja havia onejat al balcó de l’Ajuntament des de 1989, amb motiu del 750é aniversari de la fundació del Regne de València. Més tard, per resolució del dia 27 de gener de 2009, de la Conselleria de Presidència i Administració Pública de la Generalitat Valenciana, es va aprovar definitivament, la bandera oficial d’Alcoi, la “Bandera Gran de Sant Jordi” (DOCV del dia 13 de febrer de 2009).

 

Anna-Raquel Serrano Catalina

Regidora de Cultura de l’Ajuntament d’Alcoi

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *