La propietat no cedeix temporalment l’immoble a l’administració pública

El Regidor de Patrimoni Històric, Paco Blay, amb altres representants del Govern municipal d’Alcoi, han mantingut recentment una reunió amb els propietaris del Castell de Barxell, per tractar d’aconseguir la cessió temporal de la propietat a l’Ajuntament, a fi de que es puga intervindre en l’estructura de l’edificació medieval per impedir que continue el seu deteriorament.

El Govern ha tornat a demanar la cessió de l’edifici a l’Administració pública per poder demanar subvencions per a intervindre-hi, com per exemple l’1% cultural, que no pot destinar-se a béns de titularitat privada. No obstant, la reunió no ha fructificat, i en no acceptar aquesta proposta els propietaris, des de la Regidoria de Patrimoni Històric ja s’ha remés una carta a la Conselleria de Cultura, demanant que l’administració autònomica intervinga per assegurar la pervivència d’aquest immoble de gran valor històric i cultural.

Segons ha explicat el Regidor de Patrimoni Històric Paco Blay, “hem intentat avançar en el tema de la cessió, per veure si era possible arribar a una solució que beneficiara l’edifici i impedira que continue degradant-se. Però, esgotada aquesta via, hem d’apel·lar a la Conselleria per a que intervinga, ja que és l’administració encarregada de vetllar pel patrimoni històric. Per tant, aquest assumpte depén directament d’ella en tractar-se d’un Bé d’Interés Cultural (BIC), que és el màxim nivell de protecció que la legislació actual contempla”.