Articles d’opinió de Sabina Gregorio, Regidora de Joventut a l’Ajuntament d’Alcoi i Aitor Pla, Secretari Local i Comarcal del Bloc Jove

Com tots els anys des de la seua primera declaració per les Nacions Unides l’any 1999, el diumenge 12 d’agost celebrem un nou Dia Mundial de la Joventut. El lema proposat enguany és “Construir un Món millor: Associant-se AMB la Joventut” i no podria ser més encertat: la Joventut és present, i sobre tot futur de la nostra societat i el nostre món, i per tant, s’ha de comptar necessàriament amb ells en la seua construcció, perquè puga ser, efectivament, millor.

És necessari per a aquesta tasca comptar amb una Joventut sana física i mentalment, ben formada acadèmica i culturalment, amb ganes de treballar i educada en els valors de la Solidaritat, la Tolerància i la Pau. I tots, des dels organismes internacionals, Governs estatals, nacionals, fins els Ajuntaments, les universitats, les escoles i les famílies, hauríem de ser-ne conscients i treballar colze amb colze amb ells en aquesta direcció.

 

 

Malauradament, travessem una època molt difícil, en la que els recursos econòmics són el gran limitant per a dur a terme tots els objectius desitjats. Com en tot, però, davant un mateix problema, el que marca la diferència és la visió de futur i com es marquen les prioritats. El Govern central i autonòmic aprofiten aquesta conjuntura per retallar més si cap en un col·lectiu en el que mai no ha cregut i pel que mai s’ha interessat suficientment. Aprofitar la crisi econòmica per enllestir accions com la privatització dels serveis públics, la pujada de les taxes universitàries, les retallades en drets laborals i la cancel•lació o rebaixa a les beques són exemples d’una política errònia i sense visió de futur que no només beneficia als de sempre, sinó que hipoteca el futur de les noves generacions, i amb elles el de la nostra societat. És açò sentit comú? És així com es lluita contra més d’un 50% d’atur juvenil?

Com a jove i política, sóc una ferma defensora de que invertir en Joventut és l’única solució perquè els problemes de hui estiguen solucionats demà. I per això, des de la Regidoria, el Govern d’Alcoi aposta, sense cap dubte, per la Joventut. I tal i com diu el lema d’aquest dia internacional, ho fem associant-se AMB la Joventut.

És ben sabut que davant les dificultats, la unió fa la força, i per tant, davant aquesta dura situació, la Regidoria de Joventut ha d’unir-se AMB els joves als que representa, escoltar-los, i estimular-los a que participen en el seu projecte de ciutat, per a poder extrapolar-ho al seu país, al seu món. No ens podem permetre que la seua pròpia ciutat no els faça costat. Ens trobem amb unes dificultats noves, en un entorn global nou fins ara en la història, i per tant els polítics hem de canviar el nostre funcionament per adaptar-nos a aquest nou model, amb alternatives i canvis reals, maneres i eines diferents, molt més àgils, properes i participatives. Amb eixe esperit, ha iniciat el seu camí el Casal Jove, que persegueix convertir-se en l’eina per a treballar per les necessitats que els propis joves van detectant, coordinar-se, i sobre tot, col•laborar de primera mà amb ells.

Després de més d’una dècada d’oblit, les dificultats econòmiques ens obligaran a treballar més i amb models alternatius, però no poden suposar un inconvenient per a tornar als nostres joves un protagonisme que no haurien d’haver perdut mai. Les dificultats estan i estaran, però si tots ens unim i treballem amb trellat, se n’eixirem. La força, les idees i el potencial, els joves ja les tenen, ara cal que li donem eixida des d’ací mateix, a casa.

 

Sabina Gregorio

Regidora de Joventut

 

El 1999 l’Assemblea General de les Nacions Unides va declarar el dia de hui, 12 d’agost, com el Dia Internacional de la Joventut. Responent així a les mancances de tot tipus que aquest sector de la societat pateix arreu del món, per incentivar polítiques que garantisquen l’accés de la joventut al món laboral, a una vivenda digna i a una formació de qualitat.

Sembla difícil ser optimistes quan al País Valencià el govern no ha pres cap mesura per minvar l’atur juvenil, que al nostre país voreja el 53%, ataca el nostre sistema educatiu amb decrets com el de plurilingüisme i, després de balafiar els diners públics de totes i de tots, ha demanat recentment el rescat financer a l’estat espanyol per una incompetència que sembla infinita. Sí, malauradament tenim poc que celebrar quan assistim impassibles a la emigració forçada, a l’exili de milers de joves valencianes i valencians moguts per la necessitat de trobar un futur laboral que al nostre país sembla impossible.

Encara però, i a pesar dels temps que corren, cada dia som més i més els i les joves que estem compromesos amb la nostra societat i amb el nostre entorn. L’exili dels nostres companys i les nostres companyes, i l’ombra del nostre propi, és poc encoratjador, i més quan no comptem amb el suport de la majoria de les nostres institucions. Però el fet de ser una generació 2.0, que ens permet estar més a prop dels nostres i de la nostra terra virtualment i a través de les xarxes socials, permeten que la nostra lluita siga més eficient, ens ajuda a no perdre l’esperança.

Hem crescut en un país on els governs mai han cregut en l’existència del nostre poble i de la nostra cultura, on la nostra dignitat col•lectiva ha sigut atacada i manipulada des dels inicis de la democràcia, on fa vora 20 anys el PP governa per a les oligarquies i per a mantenir els privilegis dels seus. Però açò s’ha acabat, la societat, i la joventut en especial, demanem el fi d’aquest despropòsit. Exigim més participació ciutadana, una llei electoral vertaderament democràtica, un sistema que pense en el benestar de les persones i no en el dels mercats. Exigim que a la construcció del nostre país es tinga en compte a tota la ciutadania, i no sols als grans partits sucursalistes.

Hui, 12 d’agost, el dia que els i les joves reivindiquem el nostre dret a formar part activa de la nostra societat, des del BLOC JOVE ALCOI exigim que es treballe perquè puguem viure dignament al nostre país si és el que volem. Instem a tots els joves a formar part del nostre Compromís i de la construcció del país que volem.

 

Aitor Pla

Bloc Jove