El que està debatent-se en el món de la Festa sobre la legalitat o no d’una reglamentació condiciona totes les situacions i pot propiciar fractures innecessàries i tensions evitables. Des de Compromís entenem que caldria enfocar el problema des d’un punt de vista estrictament tècnic, jurídic, i no barrejar-lo o contaminar-lo d’aspectes que poden ser externs al problema que ara afecta a les Festes d’Alcoi: el dels seus estatuts.

Ja sabem que el dret no és una ciència exacta. Tot i que les lleis sempre busquen ordenar la vida col·lectiva en una comunitat i establir normes per a regular les relacions entre les persones, les possibles diferents interpretacions d’un mateix precepte poden, fins i tot, mostrar-se insuficients per a algunes situacions. Per això, el dret positiu sempre està subjecte a la necessitat d’adaptar-se als temps i a l’evolució de les societats. 

Per això, en Compromís pensem que, atés que en darrer terme el responsable de l’organització de la Festa és l’Ajuntament, el qual no solament cedeix l’organització a l’Associació de Sant Jordi sinó que, a més, hi participa amb una subvenció, el camí més adient seria —perquè considerem que aportaria més serenitat al problema— que l’alcalde encarregara un informe jurídic sobre l’estatut de l’Associació de Sant Jordi, tema central ara del debat, i que podria incloure altres aspectes també motiu de conflicte.

Aquest informe jurídic podria ser elaborat per juristes del mateix Ajuntament o ser encarregat a un despatx d’advocats extern. Recordem que l’Ajuntament ja té contractat assessorament jurídic amb un despatx de València per als diferents problemes que la gestió del dia a dia planteja. Tant de bo aquest informe poguera convertir-se en una mena de full de ruta que evitara instàncies judicials.

Grup Municipal de Compromís a l’Ajuntament d’Alcoi