Després de molt de debat en el grup, tant intern com extern, Compromís va decidir finalment votar que no passen les bicicletes de muntanya per les sendes (ample 1 m) de Mariola. Climent recorda que les bicicletes ja passen sense restriccions per les pistes forestals (ample 4 m).

L’associació de ciclistes ACIMCOVA va presentar al Ple del dilluns una moció en què demanava poder transitar per les sendes per a practicar “enduro” de manera respectuosa i legal. Els ciclistes argumentaven que les bicis de muntanya no causen erosió, que no hi haurà conflictes amb els excursionistes perquè sempre tindrà preferència qui vaja a peu, i que la seua pretensió no és fer descensos perquè la velocitat haurà de ser moderada.

La regidora manifesta que: “El problema és que tota la normativa té conseqüències lògiques i previsibles —i per això s’aproven—, però en tenen també altres de derivades que en política no es poden obviar”.

Anna Climent en fa una anàlisi:

– Primerament explica que la competència de canviar la normativa del Parc Natural de la Mariola és de la Conselleria, en mans  del PP. El mateix PP que en el Ple d’Alcoi va votar que sí, “que hay que compatibilizar el medio ambiente con las actividades”; i el mateix PP que suspén el recorregut del trail solidari per la Font Roja pels impactes que pot causar.

– D’altres usuaris de la serra, excursionistes federats, d’Alcoi i comarques, no estan d’acord amb el contingut de la moció. De fet, si tots els centres excursionistes del País Valencià demanaren una proposició no de llei a les Corts, de segur que aconseguirien tirar-la avant. El problema és que entre els mateixos excursionistes no hi ha ni consens ni unanimitat.

– Per últim, no podem creure que si la norma s’aprova, només passaran pels camins estrets els ciclistes respectuosos i amants de la natura. Els que no ho són tant ho faran amb més impunitat que fins ara perquè, encara que estiga la norma, els policies no estan a la serra per vigilar la velocitat moderada.

La regidora conclou que: “Després d’aquestes reflexions, Compromís decideix que la seua prioritat és vetlar per la Mariola. I per això decidírem aprovar una esmena que permet el pas per algunes sendes que connecten pistes; però votar en contra d’una generalització de l’ús de la btt per tota la serra. Una decisió dura, que ens ha causat molt de debat intern, però al final creiem que hem de votar amb responsabilitat i deixar que els ciclistes vagen per la serra només per les pistes, com ja fan”. La moció ha eixit avant perquè PP i PSOE han votat unitàriament que sí”.

Declaració en àudio-mp3: punxeu ací.

Anna Climent i Montllor, regidora de Compromís a l’Ajuntament d’Alcoi