David Abad, Portaveu de Compromís a l’Ajuntament d’Alcoi
Aquestes setmanes post-electorals estan sent molt riques en titulars i notícies que denoten la falta de cultura democràtica real en la política de l’Estat Espanyol.
Per una banda tots hem vist que el PP té un mal perdre. Frases contradictòries i propostes sense memòria. Per una banda acusen als partits progressistes de “frontisme” contra el PP, i ens trobem a Esperanza Aguirre proposant a PSOE i Ciudadanos un Front contra Podemos.
Per altra banda, Rajoy proposa que sempre obtinga l’Alcaldia la llista més votada, i posen per exemple l’Alcaldia de València, se’ls ha oblidat que Rita va ser Alcaldessa per primera vegada quan no era la llista més votada i va fer un pacte amb Unió Valenciana.
Sembla que la llei siga bona mentre els beneficia i hi haja que canviar-la quan els perjudica. Una primera mostra de poca democràcia. Potser si a l’Estat Espanyol la separació de poders fóra més real estaríem parlant en altres termes, el legislatiu, l’executiu i el judicial es barregen d’una manera que el President del Govern si té majoria absoluta té un control total de la democràcia.
I com que als Ajuntaments ocorre una cosa molt semblant, no està mal recordar com està muntat el sistema electoral espanyol. I que hauria d’estar gravat a foc. Quan votem, tant per al Govern de l’Estat com per als Ajuntaments, mai votem a l’Alcalde ni al President del Govern. Sembla una obvietat, però el 90% dels electors no ho saben. Ací votem partits i els partits són qui trien Alcalde i President del Govern. Seria una fal•làcia que la llista més votada obtinguera el govern directament sense una segona volta o un altre sistema on els votant sapigueren que està votant a la persona que encapçalarà un govern.
A Alcoi tenim un exemple clar d’eixe dèficit democràtic. El PSOE té una majoria simple i no té necessitat de pactar amb ningú per governar. Amb una certa prepotència no s’adona que és la vegada en la història recent amb menys diferència entre el partit menys votat (quasi un 13%) i el que més (un 30%). De fet no hi ha cap grup amb 1 o 2 regidors, que ha sigut una constant en les últimes legislatures.
Això vol dir que el bipartidisme està ferit, i que a més, la societat és més plural i vol que els partits s’entenguen entre ells, però els Ajuntaments són molt presidencialistes i des del dilluns l’alcalde d’Alcoi ha signat desenes de decrets de coses importants on no necessita per a res l’opinió del Ple.
Eixe és el dèficit democràtic, i tot això sense entrar en què és l’Alcalde qui decideix els criteris amb els que uns Regidors cobraran per ser-ho i altres no. No ho ha fet d’una manera proporcional com nosaltres vam proposar. L’alcalde ha decidit que tots els del govern puguen viure de la política quan sols l’han votat 1 de cada 5 alcoians majors de 18 anys.
Sense entrar en este tema, tot seria més fàcil si durant els 4 anys passats la Regidora de Règim Interior haguera fet la seua faena i haguera posat damunt la taula un Reglament Orgànic municipal que ho regulara tot mane qui mane. Ara entenem per què no tenien interés en fer eixe Reglament, era massa descarat dir que: “si el govern és del PSOE, tots els nostres regidors cobraran.”
Una altra mostra de dèficit democràtic, en este cas d’un partit concret, com és Ciudadanos és l’expulsió massiva de regidors seus al País Valencià quan algun d’ells ha donant suport a un govern on està Compromís. Una estratègia electoral de fer veure que Compromís som “el dimoni” es posa per damunt dels resultats electorals o la voluntat del càrrec electe, que és qui coneix la realitat del poble. Molt trist.
La llista de dèficits democràtics de les nostres institucions seria immensa, començant precisament per la pròpia llei electoral i acabant en la Corona. El que no està gens clar és que es vulguen canviar quan les coses no ixen favorables per al qui governa. El PP i el PSOE es van posar d’acord en l’article 135 de la Constitució i amb la successió del Rei, no seria d’estranyar que per protegir-se entre ells, amb açò de la llista més votada també ho feren.