Des de 2011 quan un solc va enfonsar part del clavegueram del C/Tossal que el veïnat està esperant la solució definitiva. La segona fase de les obres és de gran envergadura i dificultat tècnica, estava prevista per a maig de 2016 i encara no s’ha executat i està pendent de què Diputació recalcule l’obra i l’execute.

La regidora Anna Climent que s’ha entrevistat amb els veïns assegura: «Mentrestant el veïnat ha de conviure amb desagradables olors i la intranquil·litat de potencials solsides en eixa cara del barranc fruit de l’acumulació d’aigües negres que s’està produint doncs el clavegueram ara embassa, no té circulació».

Anna Climent recorda: «Tot i les dificultats, el clavegueram és un servei bàsic i el govern ha de facilitar una solució abans no passe una desgràcia».

Tot es remunta a la urbanització alta del C/ Sant Joan de Ribera que va sobrecarregar el centenari clavegueram que passa pel carrer Tossal, aquest i altres motius van fer-lo col·lapsar provocant un socavó enmig del carrer. En les obres de reparació, en comptes d’executar primer la part baixa del carrer i anar pujant, com és de sentit lògic pel discórrer de l’aigua, es va fer la part alta. No es va inutilitzar el clavegueram antic que, tot i ser molt antic sembla que està en bon estat, però és excessivament profund, a uns 9 metres. El primer tram del nou clavegueram es plantejà a 5 metres i, quan s’havia de realitzar la connexió provisional amb la part baixa del clavegueram vell (en espera d’una segona fase de les obres per a completar tot el tub a 5 metres de profunditat) es feu malament i es va taponar el clavegueram vell amb runes de la pròpia obra.

Ara, les noves obres que haurien de realitzar un empalmat correcte entre el tram vell i nou del clavegueram i una substitució per un nou clavegueram en la part baixa del carrer, i unes escomeses correctes a tots els habitatges, ara eixes noves obres queden de nou en el limb esperant que Diputació done l’última resposta.

La mobilització del veïnat ha sigut constant però discreta, s’han reunit moltes voltes amb representants de l’Ajuntament i ara han decidit arreplegar signatures per fer palesa la seua urgència. Climent manifesta: «Des de Compromís entenem les complicacions tècniques del projecte que fa molts anys que dura però considerem que aquesta situació insostenible i no pot demorar-se més. Com a poc l’Ajuntament hauria d’anar amb més freqüència amb una cuba a enretirar les aigües que s’hi acumulen i no discorren i a més exigir-li a l’empresa que va executar mal el tram inicial que se’n faça càrrec dels desperfectes que va ocasionar obturant el clavegueram vell de la part baixa. I per altra part el govern hauria d’arrencar un compromís ferm per part de Diputació d’acabar degudament les obres».

Anna Climent, Regidora de Compromís a l’Ajuntament d’Alcoi