Al ple de setembre Compromís demanarà al govern facilite, mitjançant diferents programes consensuats amb l’oposició i entitats involucrades, la implantació de mesures i sistemes de reducció, reutilització i recollida selectiva en esdeveniments a la via pública. Així també esperem fer extensives aquestes mesures a aquelles entitats que reben subvencions municipals per a la realització d’esdeveniments i activitats festives a espais públics d’Alcoi.

Les festes i esdeveniments populars com Mig Any, Nadal i Moros i Cristians solen ser ocasions on generem més residus que el dia a dia, sent molts d’ells plàstics. El gran impacte negatiu que genera tal quantitat de plàstic rebutjat als carrers és evident. D’una banda, a escala mediambiental, es consumeixen molts recursos naturals per a productes d’un sol ús i l’ús massiu de plàstic està provocant grans impactes de contaminació en rius i mars. D’altra banda, s’acumula gran quantitat de fem al carrer durant les festes que repercuteix en la convivència i a les arques municipals amb reforç dels serveis de neteja.

Al tractar-se de dates assenyales, i la impossibilitat d’utilitzar els gots de vidre, els gots reutilitzables son una bon alternativa, que ja ha demostrat la seua eficàcia a altres llocs com festivals de música o festes municipals massives com son les de Pamplona.

La regidora de Compromís assegura que «Alcoi no pot quedar-se a la rereguarda de l’emergència climàtica, i a més, aquestes mesures de conscienciació hem de fer-les extensives a l’àmbit privat mitjançant incentius que ajuden al canvi de mentalitat a tota classe d’associacions i empreses que organitzen esdeveniments públics amb gran afluència».

Mentre altres Ajuntaments ja han posat en marxa aquest model més ecològic, Alcoi continua esdevenint un femer festiu on, per una banda la manca de papereres als carrers, i per altra l’abusiu ús de plàstics d’un sol ús, ens dóna una imatge de ciutat degradada i endarrerida vers les corrents ecologistes del moment.

Elisa Guillem
Regidora de Compromís a l’Ajuntament d’Alcoi