Llegint un article a la premsa em ve a la memòria una pintura, per la qual em vaig interessar fa temps «Al·legoria del bon i mal govern» dels germans Lorenzetti. L’obra està a l’ajuntament de Siena, no és casual, doncs l’ajuntament era i és, el lloc més pròxim on la ciutadania comprova els efectes de com és governada.

Aquelles parets pintades van resumir d’una manera gràfica per al segle XIV les virtuts i els defectes de la governança. Com van resumir en aquell moment les causes de la mala política, és totalment recognoscible hui en dia, i és totalment extrapolable a com es percep la política a Alcoi. La pintura identifica amb precisió i contundència el mal govern amb tres vicis concrets: la supèrbia, l’avarícia i la vanaglòria.

La supèrbia és deixar-se portar per una forma equivocada d’orgull, mentre el superb es creu millor que els altres i menysprea sistemàticament els qui l’envolten. L’avarícia no sempre cal que siga amb diners, però sempre es fonamenta en una necessitat compulsiva, l’ànsia de posseir més. I, quant a la vanaglòria, és una mostra excessiva d’orgull que fa una persona del que considera que són les seues virtuts o béns propis.

Després de participar en el «Debat de la ciutat», el passat divendres, vaig veure reflectits els tres vicis a les actituds, posats i discursos del portaveu socialista i de l’alcalde. La supèrbia, menyspreant les opinions i apreciacions de la resta de grups polítics i dels diferents Consells. L’avarícia que es feia palesa en el fet de relluir els seus ulls, quan expressaven la seua voluntat d’aconseguir la majoria absoluta, per continuar fent i desfent a la gana. I la vanaglòria, quan de forma reiterada s’expressaven que ells eren els únics amb capacitat de governar i ells donaven els títols de bons i roïns dintre de la societat alcoiana.

Vaig veure, més i millor reflectides, les virtuts del bon govern a les intervencions que hi realitzàrem alguns partits de l’oposició i a la pràctica totalitat de membres dels Consells de la ciutat.

Encara hi som a temps, encara podem canviar els vicis dels quals ens governen o canviar a qui ens governen; és fonamental per trobar les virtuts del bon govern a Alcoi i trobar així futur per a les alcoianes i els alcoians.