Ara com ara el canvi climàtic és una evidència que soles els il·luminats de la ultradreta neguen. La protecció del nostre entorn ha esdevingut en una absoluta prioritat donat que, hem entés que la cura de la natura és la cura de nosaltres mateixos, i sense un desenvolupament sostenible és impossible la vida com la coneixem per a les generacions futures.

Les polítiques actuals han d’encaminar-se a una cura de l’entorn, junt amb la creació sostenible de llocs de treball de qualitat. A les nostres comarques no podem apostar-ho tot al turisme, molt menys quan es tracta d’un turisme de masses que genera llocs precaris, recordem que la Marina Baixa és la comarca amb el PIB més baix de tot el País Valencià.

Des de Compromís volem llocs de treball de qualitat, i ara com ara, les indústries al voltant del canvi climàtic estan generant aquests llocs de treball tan desitjats.

Tenim empreses dedicades a la creació i instal·lació de plaques solars, empreses petites i mitjanes, de capital local i comarcal, perfectament capacitades per a créixer i desenvolupar una economia local sostenible i de qualitat, diré més, les polítiques actuals han d’encaminar-se al desenvolupament d’aquestes empreses i la creació de noves relacionades amb les energies renovables i la seua innovació, perquè ens ajuden a lluitar contra el canvi climàtic mentre creen llocs de treball de qualitat, llocs de treball especialitzat que, ara mateix, donat la carència de molts professionals, estan cobrant jornals bastant elevats.

Nosaltres sempre serem de “primer les teulades i després els bancals”, des de Compromís considerem que no podem lluitar contra el canvi climàtic hipotecant les nostres serres, i molt menys quan encara no tenim ni el 10% de les nostres teulades amb plaques solars. A més a més, les polítiques dels últims anys no ha sigut suficient ni han estat encaminades a la creació d’energies renovables, ara mateix, de tota l’energia que consumeixen totes les instal·lacions municipals, sols el 4,75% és renovable, mentre que a l’àmbit privat és un poc més del 5%. Com és possible que les institucions públiques municipals estiguen per darrere del sector privat? No volem deixar que una macro-planta genere l’energia que no hem generat en tots aquests anys, Alcoi ha de posar-se les piles i recuperar el temps perdut, una macro-planta que genere l’energia que l’Ajuntament no ha sigut capaç de generar no és solució, encara menys quan fa que els Alcoians no siguen els amos de la seua pròpia energia i continuen sent dependents de grans corporacions, hem d’ajudar als alcoians a ser els amos de la seua energia, o almenys, a dependre menys de grans multinacionals que s’enriqueixen a partir de les nostres necessitats més bàsiques, sobretot perquè suposa continuar amb un model obsolet que ens ha dut fins a les últimes crisis.

Se’ns diu que no hi ha prou amb les teulades, és possible, però és que tenim més alternatives, com per exemple la creació d’una planta de biogàs a partir de la brossa del contenidor marró i les deixalles del camp (evitant així les cremes, tan perilloses per als incendis). Una bona gestió de recollida de residus porta a porta, no sols ens pot ajudar a crear els llocs de treball necessaris per a la planta, sinó que ens pot abaratir el rebut de la brossa (ja que la nostra brossa és matèria orgànica generadora d’energia), i a més ens pot abaratir el rebut de la llum. El que està clar és que aquesta opció, que compta amb gran quantitat de fons públics en subvencions, combinada amb les plaques fotovoltaiques, ens pot ajudar a aconseguir els objectius de l’agenda 2030 en poc temps i molta feina, perquè amb menys de 700 famílies acollides al programa del contenidor marró no es pot fer, el que necessitem és una llavor de conscienciació i explicació exhaustiva carrer per carrer.

Les opcions són moltes, i combinades entre elles, Alcoi pot esdevindre una ciutat neta i moderna, amb més i millors llocs de treball, i generadora de la seua pròpia energia, sols necessitem molt de treball, això sí, sempre ens quedarà el camí més fàcil per a lluitar contra el canvi climàtic, que és vendre les nostres serres a grans companyies energètiques perquè generen la nostra energia i que guanyen diners a la nostra costa, que sembla que és l’opció d’altres partits.

Àlex Cerradelo García

Candidat a l’alcaldia d’Alcoi per Compromís