ImageEL BLOC RECOLZA L’ANUNCIADA MANIFESTACIÓ DE COL·LECTIUS CIUTADANS SOBRE L’AIGUA POTABLE D’ALCOI

Paco Blay: “La situació d’un recurs natural com és l’aigua que consumim tots els ciutadans és realment insostenible, i cal manifestar-ho públicament”

El regidor del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha expressat la seua intenció de recolzar la manifestació sobre l’aigua potable que dos col·lectius de ciutadans han anunciat.
El portaveu del BLOC considera que la situació actual de l’aigua potable és insostenible per l’excessiva cloració de l’aigua -per damunt del que diuen les directives europees- i que per això cal prendre mesures dràstiques per tal de recuperar la qualitat de l’aigua per a consum humà que mai hauria d’haver perdut. “El pitjor de tot, afirma Blay,  és que malgrat la massa llarga i massa alta hipercloració, els brots epidèmics de legionel·losi no ha desaparegut del nostre poble; i per aixó cal buscar noves vies d’investigació i barallar agosarades i imaginatives vies d’investigació, com diem en el nostre decàleg de mesures de lluita contra la legionel·la”.
Blay recorda que el problema més greu que en aquests moment té l’aigua potable d’Alcoi és el de la seua possible insalubritat, la qual cosa està obligant a moltes persones a consumir aigua embotellada, fent una despesa extra que no totes les famílies poden fer. Però no és l´únic problema. A més a més d’altres, com la sobreexplotació o la possible contaminació dels aqüífers, tenim que els nivells elevats de clor en l’aigua de consum i durant més anys dels que seria aconsellable, té “efectes secundaris” o “col·laterals”.
Per un costat, comporta una demostrada corrosió de les canonades, juntes, soletes, etc. de forma que, en alguns casos, l’aigua de consum arriba a ser no potable a causa de la gran quantitat de partícules en suspensió que conté –trossos de goma, primordialment–.
I per l’altre, la ingesta d’aigua hiperclorada pot constituir un perill potencial per a la salut dels consumidors. La literatura científica que hi ha sobre el tema és bastant abundant, però no sembla que es tinga en compte a Alcoi. No hi ha informes que neguen categòricament els efectes nocius del consum d’aigua hiperclorada. I, en canvi, sí que n’hi ha, d’estudis, que tenen en compte seriosament aquesta hipòtesi. Per tant, davant el dubte o la possibilitat raonable de les afeccions sobre la salut, s’hauria d’aplicar el principi de cautela i de prudència, informar la població i oferir-li alternatives, tal com indiquen les directives europees. Però res de tot açò s’ha fet fins ara.
Creiem sincerament que, i així ho hem manifestat en altres ocasions, que s’haurien d’haver aprofitat aquestes circumstàncies excepcionals per a portar a terme una senzilla –o complexa– investigació sobre aquests extrems entre la pròpia població alcoiana. Potser, o segur, hagués donat més d’una sorpresa. Encara hi som a temps, i segur que a qualsevol epidemiòleg l’interessa el tema.
Per això convé fer pressió per a què la Generalitat i el govern municipal facen molt més del que fins ara han fet, donat els resultats tan decebedors que fins ara han tingut en la lluita contra la legionel·la i en mantenir la qualitat de l’aigua en les condicions a les quals els ciutadans tenim dret.

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.