ImageEL BLOC PROPOSARÀ UNA ETIQUETA PER ALS EDIFICIS QUE ES CONSTRUESQUEN O ES REHABILITEN AMB CARACTERÍSTIQUES SOSTENIBLES

Paco Blay: “Cal estimular, amb rebaixes fiscals, als promotors a què construesquen habitatges sostenibles, i als compradors per a què es decidesquen a viure-hi”

El regidor del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha manifestat la seua intenció de presentar en el pròxim Ple una proposta de treball, per a què Alcoi siga capdavantera en la construcció o rehabilitació d’habitatges sostenibles, amb la rebaixa d’impostos per als constructors que vullguen acollir-se a aquests tipus d’edificis i als compradors amb una rebaixa del Impost de Bens Immobles durant uns anys.
Segons Blay, “es tractaria de portar endavant una experiència pilot per les nostres terres    -que està donant bons resultats en altres Comunitats- que consistiria en determinar un conjunt de característiques que haurien de reunir eixos nous habitatges que els farien mereixedors d’una marca o etiqueta que fins i tot podria figurar en la façana de l’edifici com una acreditació perquè reuneix les característiques bàsiques de sostenibilitat. Des del BLOC li hem donat el nom de Etiqueta Edifici Ecològic, tot i que els dissenyadors de logotips sempre troben millors solucions gràfiques”.
Per al portaveu del BLOC, la proposta s’hauria de passar als serveis tècnics municipals per tal que concretaren la proposta a les característiques reals de la construcció en Alcoi. L’Etiqueta Edificis Ecològics seria un distintiu que s’atorgaria als edificis d’habitatges que complisquen una sèrie de requisits que el projecte arquitectònic de construcció o rehabilitació hauria d’explicar i justificar d’una manera senzilla i entenedora. En el document de treball s’expliquen els criteris, que lògicament són oberts i flexibles; són solament un punt de partida.
Blay explica que “amb aquestes mesures es pretén reduir les emissions de CO2 a l’atmosfera, millorar l’estalvi energètic, tant en la seua construcció com en el seu manteniment, augmentar l’estalvi i aprofitament de recursos naturals com l’aigua, tant en la construcció dels habitatges com en el seu ús, promoure el reciclatge de residus afavorint la separació dels mateixos dins la llar, potenciar de debò la utilització de les energies alternatives, etc. En definitiva, fer una construcció sostenible que podria incloure mesures com, per exemple, inodors de doble descàrrega, interruptors de presència, dobles vidres, plaques solars tèrmiques i fotovoltàiques, aïllaments tèrmics i acústics, doble circuit d’evacuació d’aigües, etc.”.
Aquesta Etiqueta Edificis Ecològics podria aplicar-se amb flexibilitat al principi, donant un període de transició per als tècnics, i podria tindre dos nivells de compliment, a consensuar, i que serien atorgats individualment a cada un dels habitatges de l’edifici que obtinga l’Etiqueta Edificis Ecològics, en funció dels requeriments que cada habitatge complisca. L’Etiqueta Edificis Ecològics, per tant, es donaria a la totalitat de l’edifici, sempre que tots els habitatges complisquen amb algun dels dos nivells de compliment que es podrien establir al principi.


 

Podeu baixar-se la proposta completa punxant ací.

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.