EL BLOC PRESENTA AL PLE DE L’AJUNTAMENT D’ALCOI UNA MOCIÓ PER COMARCALITZAR L’AGÈNCIA TRIBUTÀRIA
Ara que ja ha passat la campanya de la declaració de l’IRPF, és un bon moment de fer balanç i veure la manera de millorar les condicions de la nostra Agència Tributària i el servei que presta a la comarca. I ens trobem amb la circumstància paradoxal que Ibi, Tibi, Castalla i Onil -els pobles que constitueixen la Foia de Castalla- pertanyen a la zona tributària comarcal d’Alacant-ciutat i no a la d’Alcoi. Hem fet unes consultes des del BLOC i hem comprovat que molts ciutadans de la Foia -sobretot d’Ibi i de Castalla-, han acudit  a les dependències de l’Agència Tributària d’Alcoi a confeccionar i presentar les seues declaracions de l’IRPF, circumstància que es repeteix any rere any.

Aquesta situació està motivada per diverses raons: per una banda, per la proximitat d’Alcoi; per una altra, per què els contribuents saben que, encara que no pertanyen a l’Administració d’Alcoi, aquesta està obligada a atendre’ls en alguns serveis; i finalment perquè la massificació de la Delegació d’Alacant els reporta greus perjudicis, degut a que, a més dels serveis ciutadans d’eixa ciutat, ha de donar altres serveis provincials. Podem afirmar, per tant, que la comarcalització de l’administració tributària estatal, pel que fa a la nostra zona, no s’adequa a la racionalitat ni al sentit comú. Des del BLOC considerem que qualsevol administració pública, siga estatal, autonòmica o provincial, hauria d’ajustar la seua territorialitat a la realitat de les nostres comarques, i no seguir altres criteris menys racionals.

És evident que l’administració tributària ha d’estar al servei dels contribuents de la comarca i no al revés, com està ocorreguent ara. Per això pensem que es podria donar un millor servei als contribuents de  les nostres comarques, al temps que es potenciaria una més racional i completa comarcalització d’un servei tan important, si els pobles de la Foia de Castalla (Ibi, Tibi, Onil i Castalla) s’incorporaren a la zona de jurisdicció de l’Agència Tributària d’Alcoi. Cal tenir present, en fi, que els contribuents dels pobles de la Foia de Castalla depenen i han de desplaçar-se fins Alacant per a moltes gestions que fan referència a qüestions tributàries, quan el més lògic seria que ho feren sempre i de forma natural a Alcoi. Per això pensem que cal ajustar millor l’ordenació territorial dels serveis tributaris estatals atenent les necessitats de la població, sense trossejar innecessàriament la nostra comarca.

Per altre costat, hi ha en aquest aspecte un tema complementari però també important, i és que en el fons constitueix també una qüestió de volums de gestió: si l’Agència Tributària d’Alcoi incorporara els pobles de la Foia de Castalla, a més de donar un bon servei pròxim als ciutadans del nostre voltant, no obligant-los a desplaçar-se fins Alacant, s’estaria convertint l’Administració Tributària d’Alcoi en una administració de primer rang per l’augment del seu volum de gestió, la qual cosa voldria dir millors serveis també per a l’Agència d’Alcoi en incorporar dependències que, actualment, s’hi troben exclusivament a Alacant. Per exemple, si s’assolira aquest rang, cap ciutadà de les nostres comarques no hauria de desplaçar-se també fins Alacant per a determinades gestions -com a l’àrea de la inspecció i d’altres-, per ser Alcoi de nivell superior i poder-les disposar ací. En definitiva, si s’incorporara la Foia de Castalla a Alcoi, guanyaríem en serveis tant els habitants de la Foia de Castalla, per suposat, com també els d’Alcoi i els de les comarques de l’Alcoià i el Comtat.

És per tot el que s’ha exposat que el Grup Polític Municipal del  BLOC proposa al Ple de l’Ajuntament d’Alcoi l’adopció del següent

ACORD
Que se sol·licite al Director de l’Agència Tributària la incorporació dels pobles de la Foia de Castalla a l’administració de l’Agència Tributària d’Alcoi.