EL BLOC PROPOSA AMB UNA MOCIÓ LA CREACIÓ D’UNA COMISSIÓ EXTRAORDINÀRIA MUNICIPAL SOBRE LA LEGIONEL·LA

L’epidèmia de la legionel·la és la més greu que està patint el municipi d’Alcoi des de la del còlera de 1885, amb l’intermedi de la intoxicació coneguda com el “cas Ardystil”. És curiós constatar com en els temps actuals, amb un grau major de coneixements en tecnologia, controls rigorosos i avenços sanitaris, no hi manera de controlar totalment el bacteri després de més de cinc anys, amb un balanç d’afectats insostenible  -des de qualsevol punt de vista- en els temps actuals.

L’Ajuntament d’Alcoi va ser capdavanter al segle XIX en el tema de la construcció del clavegueram i la xarxa de distribució d’aigües potables, entre altres mesures, com a resposta en gran part a les malalties infectocontagioses i epidèmies que castigaven la ciutat, especialment la de còlera, l’última de les quals va tenir lloc el 1885, amb un balanç de quasi cinc-cents morts. Els recents estudis dels professors Josep Bernabeu i Àngel Beneito, entre altres, ens parlen abastament del tema.

¿Què passa ara de debò amb els brots epidèmics de legionel·la que en altres llocs sí els han pogut controlar i a Alcoi no? ¿És que no es pot fer res i estem desemparats? No dubtem que les mesures que es prenen (anàlisis, cens i neteja d’aparells, desinfecció, hipercloració de l’aigua potable, etc.) puguen ser correctes. Les empreses, per la seua banda, han complit escrupulosament les ordres que han rebut i fins i tot han destinat molts dinés a desinfeccions i a canvis d’aparells. Però la realitat és tossuda i el bacteri no desapareix.

Des del BLOC pensem que tot i acceptar que el camí encetat i els protocols seguits són en línies generals les adients, sembla que són no obstant insuficients -almenys si ens atenem als resultats obtinguts fins ara-, i potser caldria anar pensant en un nou model industrial i sanitari. De fet, ni la hipercloració de l’aigua -amb tots els efectes secundaris que comporta per a les persones, les canonades i les màquines-, ni l’obligació de vigilar els moviments de terra -una mica relaxats darrerament, segons diuen alguns veïns-, ni les desinfeccions periòdiques -que costen molts diners-, ni els canvis de tecnologia -no total encara-, han aconseguit erradicar el bacteri del nostre poble. Potser siga el moment d’anar pensant en polítiques més decidides o alternatives.

No voldríem en aquests moment de total desconcert i de dolor fer una crítica partidista en una situació com aquesta en la que fa falta la col·laboració de tots, però també és cert que s’ha arribat a una situació en la qual uns comencen a mostrar-se cansats, però altres estan entre indignats i espantats. Per això des del BLOC hem volgut contribuir des de fa temps amb les seues opinions i propostes a millorar la lluita contra la legionel·la, elaborant un decàleg de mesures que tots ens han dit que és raonable.

Però ara considerem que el tema és suficientment important i urgent com per a què es cree a l’Ajuntament d’Alcoi una Comissió Informativa especial o extraordinària i monogràfica sobre la legionel·la per tal d’ajudar en la mida que es puga. Aquesta Comissió, que tindria característiques especials -i es podria consensuar el seu funcionament-, i on evidentment estarien presents els grups polítics municipals -que representen a la totalitat de la població-, podria ser el lloc adequat on acudesquen biòlegs, químics, sanitaris, empresaris, tècnics en desinfecció, investigadors científics i socials, experts en genètica i en epidemiologia, etc. tant per a informar del que se sap fins el moment com per donar els seus punts de vista, buscar entre tots solucions i estudiar possibles alternatives. Seria la millor manera de què tota la corporació s’implicara en una lluita contra una epidèmia que ha causat ja, en ple segle XXI, massa víctimes.

Aquest tipus de Comissions no tenen res d’excepcional des del punt de vista jurídic, ja que estan previstes en el paràgraf 124.3 del ROF (Reglament sobre l’Organització, Funcionament y Règim jurídic de les entitats locals), on s’afirma que “Son Comisiones Informativas especiales las que el Pleno acuerde constituir  para un asunto concreto, en consideración a sus características especiales de cualquier tipo. Estas comisiones se extinguen automáticamente una vez que hayan dictaminado o informado sobre el asunto que constituye su objeto, salvo que el acuerdo plenario que las creó dispusiera otra cosa”.

Pensem sincerament que després de més de deu brots epidèmics i quasi sis anys de duració, junt a la persistència en la nostra ciutat dels periòdics brots malgrat les moltes mesures que fins ara s’han adoptat, estaria més que justificada la necessitat d’aquesta Comissió especial. La població espera alguna mesura espectacular per part de les autoritats, i aquesta Comissió podria ser el principi.

És per tot el que s’ha exposat que el Grup Polític Municipal del  BLOC proposa al Ple de l’Ajuntament d’Alcoi l’adopció dels següents

ACORDS
1.- Que es cree una Comissió Informativa especial, en els termes prevists en el paràgraf 124.3 del ROF, que tinga com a tema monogràfic l’epidèmia de legionel·la que ve patint Alcoi en els darrers anys.
2.- El funcionament i la metodologia de treball serà concretats i fixats, per consens, en la Junta de Portaveus.