ImageEL BLOC CONSIDERA QUE EL GOVERN MUNICIPAL HAURIA DE SER MÉS PRUDENT AMB ELS PROJECTES DE LA ZONA DE SAN BONAVENTURA

Paco Blay: “No s’hauria de prendre’s cap decisió per la zona de Sant Bonaventura fins que s’aprove o bé el PRI del Sector 2 o bé el de Pla de Millora. Els efectes sobre els veïns són bàsics, i no es tenen en compte”

El regidor del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha manifestat que l’anunci del govern municipal de segregar la zona de Sant Bonavetura-Sant Rafael-Placeta les Eres de la resta del PRI del Sector 2, no solament no avançarà la possibilitat de les obres, sinó que les endarrerirà, entre altres raons perquè suposa un nou PRI que ha de començar el procés que va començar en gener del 2005 per a tot el Sector: dictamen de Comissió, aprovació pel Ple, publicació i període d’al·legacions. Fases que ja s’han cobert en gran part en el Sector 2, a falta de resoldre les al·legacions. Per a la Placeta les Eres han de començar tot de nou.

El portaveu del BLOC considera que el govern municipal ha renunciat de forma encoberta al PRI del Sector 2 degut a la solidesa de moltes de les al·legacions i busca salvar la cara amb una cortina de fum: un altre projecte, més reduït, i que l’assumesca l’IVVSA amb l’esquer de les VPO (Vivendes de Protecció Oficial). Però cal recordar que aquest organisme ha afirmat que vol veure-ho en detall primer, cosa que suposa més endarreriments.

Per altre costat, “el fet que estiguen fent-se ofertes agressives de compra d’algunes cases del Camí, situades enfront de la Glorieta, cases en principi no afectades pel PRI del Sector 2, amb la informació afegida que les de darrere de San Bonaventura van a enderrocar-se, fa pensar al regidor que ha hagut un canvi substancial en el projecte municipal sense haver passat el planejament previst pel Plenari, ni haver recuperat el que des del BLOC venim exigint: el diàleg, el consens i la transparència, per a actuar atenent els interessos de tots els ciutadans, sobretot els dels afectats. Tot fa sospitar que el govern municipal té clar el que ha de fer, i ho oculta per a evitar més manifestacions contràries, com va passar en el Sector 2”.
El portaveu del BLOC recorda que aquest PRI es desglossava en vàries Unitats d’Execució que incloïen la demolició de moltes cases sense que quedara clara la situació econòmica-social en què quedarien els seus habitants i/o propietaris. També recorda Blay que per tractar-se d’un Bé d’Interès Cultural (BIC) exigia un Pla de Protecció que determinara quins elements urbans s’havien de conservar, o rehabilitar, o reconstruir, que en el PRI no es contemplava. Més aviat al contrari, es donava quasi carta blanca per enderrocar aquells edificis necessaris per a poder executar les diferents unitats d’execució. I aquest darrer aspecte, a més de la seua dubtosa legalitat des del punt de vista patrimonial, va despertar un fort rebuig social per part dels afectats als quals no se’ls donava cap solució alternativa o sortida de caràcter social i econòmic. Des del BLOC ja ho vam advertir i ho argumentàrem el Ple de gener. I tant el Defensor del Pueblo com el Síndic de Greuges han fet advertències tècniques i jurídiques serioses al govern municipal en aquest sentit. Però ara sembla, pels moviments que hem detectat, que segueixen en la mateix filosofia, però amb un projecte diferent.

Blay torna a insistir en la denúncia d’una pràctica odiosa per salvar el Centre Històric, que necessita una intervenció, però no en els termes que ho està el govern municipal, sinó en una altra més social i més respectuosa amb la llei de patrimoni. Per això opta per una altra via més participativa. Tot aquest enrenou és una prova de què els projectes s’han de fer bé des del principi, i no acudir a “parxes”, com el que ara es proposa, o solucions puntuals quan ja no hi ha remei, perquè aleshores es perd el caràcter global que tota actuació urbanística hauria de tenir.
Per això des del BLOC pensen que “cal renovar immediatament els contactes entre la ciutadania i els govern municipal per a poder arribar a una solució idònia per a tots. L’objectiu ha de ser aconseguir un Centre d’Alcoi com aquesta ciutat es mereix i recuperar la vida als seus carrers. I per poder intervindre -i és fa necessària una intervenció urgent- calen garanties de tot tipus (urbanístiques, socials, culturals), com sempre hem demanat des del BLOC. I no com ara, que sembla que estan actuant sense donar tota la informació als ciutadans ni garanties econòmiques no socials.”

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.