ImageEL BLOC CONSIDERA QUE ELS 6.000 EUROS DEL LLIBRE DE FOTOS DE L’ALCALDE L’HAURIA DE PAGAR EL PP I NO EL POBLE

Paco Blay: “El recent llibre publicat pel govern municipal no té cap utilitat per al ciutadà; és simplement autobombo, expressament prohibit per una llei aprovada recentment en el Parlament espanyol”

El portaveu i regidor del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha denunciat que els 5.950 euros (quasi un milió de les antigues pessetes) que ha costat l’edició dels 500 exemplars del mal anomenat “Memoria de Gestión” per part del govern municipal no té cap utilitat per al ciutadà; i per tant es pot considerar que és no solament és una despesa inútil sinó que, pel plantejament que té -un àlbum de fotografies de l’alcalde en la seua majoria- es pot considerar que és “autobombo”.

Aquesta publicació, junt a altres anuncis publicitaris -tan inútils com l’àlbum de fotos-  que des de fa temps el govern municipal del PP inclou en alguns mitjans de comunicació, va contra la lletra i l’esperit de la recentment aprovada Llei de Publicitat i Comunicació institucional, d’aplicació obligada i exclusiva a tots els organismes públics, tant els directament dependents de l’Estat com els autonòmics i locals.

El portaveu del BLOC recorda que, segons aquesta llei, solament es podran mamprendre campanyes institucionals de publicitat “cuando concurran razones de interés público” (art. 3.2), la qual cosa vol dir que s’han d’erradicar aquelles campanyes “que tengan como finalidad ensalzar la labor del Gobierno… o los logros de gestión o los objetivos alcanzados” (Preàmbul i art. 4.1.a). A més a més, les campanyes s’hauran d’ajustar sempre “a las exigencias derivadas de los principios de interés general, lealtad institucional, veracidad, transparencia, eficacia, responsabilidad, eficiencia y austeridad en el gasto” (art. 3.4).

Per altre costat, segueix informant el portaveu del BLOC, la llei estableix vàries restriccions i prohibicions en les campanyes públiques, entre les quals es poden trobar dos aplicables al govern municipal d’Alcoi. La primera, que els missatges institucionals de les campanyes “no podrán inducir a confusión con los símbolos, ideas, expresiones, diseños o imágenes empleadas por cualquier formación política u organización social” (art. 4.2.). La segona, que “no se podrán difundir campañas institucionales que no se identifiquen claramente como tales y que no incluyan la mención expresa de la Administración o entidad promotora contratante” (art. 4.3.).

És evident, afirma Blay, que el govern municipal està gastant massa diners públics des de fa mesos en campanyes -sense dir que és una campanya- d’imatge exclusiva de la seua gestió, sense cap motiu d’interès públic, inclús creant confusió en la simbologia o en els missatges (es publiciten coses que no s’han fet), utilitzant quasi exclusivament el castellà, etc.

La campanya va començar amb un vídeo-DVD sobre l’autovia, ha continuat amb nombrosísims anuncis en els mitjans de comunicació escrit i en lones en els edificis, fins culminar en el darrer “àlbum de fotos” del Sr. Alcalde -per cert sense peu d’imprempta ni dipòsit legal-, del qual ara sabem que ha costat 5.950 euros i se n’han fet 500 exemplars. Ha estat la culminació d’aquesta actuació de nul interès públic, sent així que hi ha altres necessitats més urgents i que no s’atenem com caldria.
Per tant, acaba Blay el seu escrit, “des del BLOC pensem que totes aquestes actuacions, no barates, formen part d’una campanya d’imatge del partit o de promoció de la figura del Sr. Alcalde  i que per tant l’hauria de pagar el propi partit, ja que és absolutament injust que totes les alcoianes i alcoians paguem les despeses de les campanyes publicitàries d’imatge que el PP porta endavant”. 

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.