ImageEL BLOC DEMANARÀ QUE LA CIUTAT D’ALCOI ENTRE EN LA XARXA DE CIUTATS MODERNISTES D’EUROPA

El BLOC d’Alcoi sol·licitarà en el pròxim Ple de l’Ajuntament d’Alcoi que se sol·licite l’entrada del municipi a la Xarxa de ciutats Modernistes d’Europa i que es demane que, amb motiu del 750 aniversari de la fundació d’Alcoi, vinga a la nostra ciutat l’exposició que la Xarxa està fent córrer per les més importants ciutats europees modernistes.

Us adjuntem el text de la moció, que considerem serà del vostre interés.

MOCIÓ

El modernisme és un moviment cultural que es va produir a Europa aproximadament entre finals del segle XIX i principis del segle XX. Tot i que el moviment va abastar pràcticament totes les branques de la creació i producció artística, va ser en el camp de l’arquitectura on va assolir les millors formes d’expressió, introduint equilibradament en els edificis, el mobiliari i la decoració innovacions modernes i capdavanteres, que pretenien trencar amb l’academicisme dominant.

És evident, i en açò estan d’acord tots els especialistes, que no en tots els països adoptà el mateix model expressiu -de fet en cada país rep un nom diferent-, ni tampoc va ser uniforme pel que fa a les formes artístiques fonamentals -de fet hi ha corrents i estils dins el mateix moviment, inclús en un mateix país-, la qual cosa li dona al moviment un gran interès per la imaginació i creativitat que va tenir en tot Europa. Però els experts indiquen algunes algunes característiques sí que són comunes: produir-se en ciutats de forta embranzida industrial, la utilització de les possibilitats que oferien les noves tecnologies i materials industrials -sense renunciar als tradicionals, com el totxo-, un ideal estètic semblant que facilità l’aspiració a la perfecció del treball artesanal -front a la uniformització i despersonalització dels productes industrials-, i el gust pels detalls, de manera que quedaven perfectament equilibrats arquitectura, mobiliari i decoració, però des d’un clara voluntat de modernitat.

Per les circumstàncies exposades, era previsible que si en algun lloc d’Espanya podria quallar el modernisme seria a Catalunya. I així fou. Utilitzant com a emblema/lloc de reunió el cafè literari “Els quatre gats” on es reunia la bohèmia modernista, un conjunt d’artistes, units per una actitud col·lectiva de renovació artística i progrés, va conduir l’art català a un dels més brillants períodes de la seua història.

Doncs bé. A partir del programa europeu “Cultura 2000” s’ha creat una xarxa de catorze ciutats on el modernisme va tenir una forta implantació, amb l’objectiu d’estudiar, preservar i revaloritzar un patrimoni cultural tan ric en tota Europa, i recolzada per autoritats competents en matèria de patrimoni, associacions i institucions científiques i acadèmiques. Aquestes ciutats són, per ordre alfabètic Âlesund (Noruega), Barcelona Reus i Terrassa (Espanya), Brusel·les (Bèlgica) -centre de la iniciativa-, Budapest (Hongria), Glasgow (Escòcia), Helsinki (Finlàndia), Ljubljana (Eslovènia), Nancy (França), Riga (Letònia), Província de Varese (Itàlia), Vienna (Austria), i com a company tècnic Avinyó, amb el seu Centre de Formació per a la rehabilitació del patrimoni arquitectònic.

 Fruit d’aquesta col·laboració han estat diverses iniciatives conduents a la sensibilització d’un públic ample sobre el patrimoni cultural del modernisme. Potser la més destacada siga la confecció d’una exposició itinerant que aplega reproduccions d’obres, projectes i realitzacions de les diferents ciutats de la xarxa; aquesta exposició està recorrent des del 2002 les diverses ciutats associades i s’acabarà, presumiblement, en octubre del 2006, després d’haver recorregut les tretze ciutats implicades.

La ciutat d’Alcoi és, potser, una ciutat amb un més que notable patrimoni modernista, però desconegut pel gran públic. Cal tenir en compte, a més a més, que les característiques que hem assenyalat com a comunes i definitòries del moviment modernista europeu es compleixen a Alcoi en tots els casos: la cronologia, ciutat industrial (potser un dels seus millors moments), arquitectura com a eix vertebrador de la renovació plàstica, ús de materials nous i antics en la construcció, abundància de la decoració artesanal, voluntat de modernitat, etc. Si tenim en compte que els dos arquitectes que més van treballar en aquests anys, Vicente Pascual i Timoteo Briet van estudiar a Barcelona, ja tenim la connexió catalana i europea al moviment.

És per això que seria una bona aportació per a la celebració del 750 aniversari, arrodonir-lo portant aquesta exposició a Alcoi cap a finals d’any, posant-se prèviament en contacte amb l’organització de la xarxa. Fins i tot es podria complementar-la sumant les aportacions alcoianes a l’exposició oficial. Cal tenir present que si el segle XIII suposa l’inici de la incorporació d’Alcoi a una nova civilització i organització política, el període de finals del segle XIX i principis del segle XX suposen un moment clau per la ciutat, tant per la renovació urbanística com pels alts nivells que va assolir la producció industrial, cultural i artística, fortament impregnada precisament pels models i patrons d’inspiració modernista (toto i que no van ser els únics).

Finalment, si tenim en compte que un dels documents fundacionals de la xarxa afirma que la intenció dels socis era ampliar en el futur a altres ciutats i països rics en patrimoni, per tal d’adquirir una autèntica vocació europea, no estaria malament que Alcoi sol·licitara la seua incorporació com a soci de ple dret, prèvia avaluació de les condicions que s’exigeixen i les obligacions o responsabilitats que se’n poden derivar.

És per tot el que s’ha exposat que el Grup Polític Municipal del BLOC proposa al Ple de l’Ajuntament d’Alcoi l’adopció dels següents

 

ACORDS
1r. Sol·licitar a la xarxa de ciutats modernistes que vinga a Alcoi en novembre o desembre l’exposició itinerant sobre modernisme de les catorze ciutats.

2n. Que s’estudie la possibilitat d’integrar-se en la xarxa de ciutats modernistes com a membre de ple dret.

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.