ImageEL BLOC FELICITA A LA CIUTAT PER LES OBRES DEL RIU, PERÒ CONSIDERA QUE QUEDA ALGUNA COSA PER MILLORAR

Paco Blay: "En 1999 en el BLOC defensàrem rius vius, verds i nets, i el que s’ha fet no acaba de respondre totalment al que a nosaltres ens hagués agradat”

El regidor del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha expressat la seua opinió sobre les obres del riu en el sentit que considera que si bé millora els espais de la ciutat i s’ha dignificat el caixer del riu, hi ha en canvi aspectes que són millorables i que espera que encara es puguen corregir, malgrat que hagen estat inaugurades oficialment.

Blay considera que en principi cal reconèixer-li al projecte enllestit que, malgrat la complexitat tècnica, té coses positives, com la recuperació d’un espai que estava pràcticament “inexistent” per a la ciutat -sobretot per a l’ús dels ciutadans en la seua vida quotidiana-, el reforçament de les ribes -algunes d’elles estaven fetes malbé i era necessària una intervenció-, i la millora evident del projecte inicial gràcies a les al·legacions de col·lectius ciutadans, com la Carrasca – el projecte inicial pràcticament formigonava tot el caixer impedint la recàrrega dels aqüífers-.

Però també té mancances que caldria destacar i que a criteri del portaveu del BLOC haurien millorat el projecte, tot i que en algunes d’elles encara s’arriba a temps. Entre les mancances a destacar, Blay recorda que hi ha poc de recuperació del que és l’ecosistema d’un riu; les plantes i arbres que s’han plantat, constitueixen zones ajardinades amables, que pel temps li donaran indubtablement més color verd al riu, però tenen poc a veure amb el que és una autèntica riba de riu i, de moment, a penes si es veu la característica vegetació de ribera. El portaveu del BLOC recorda en aquest sentit que des de l’any 1999 el seu col·lectiu ve insistint en l’eslògan “Volem rius vius, verds i nets”. Verd sembla que sí serà (encara com!), però tenim els nostres dubtes sobre si serà un riu “viu”, amb tot el que això significa des del punt de vista mediambiental.

Una altra mancança que senyala Blay és la de les dificultats que els vianants trobaran per a poder “baixar” al riu -i “pujar”, clar- a gaudir dels nous espais creats, ja que a penes si hi han vials o escales des de varis llocs de la ciutat d’accessibilitat fàcil per a permetre i potenciar la recuperació d’eixos llocs creats que eixamplen l’oferta d’espais públics. És cert que es pot baixar per Cervantes, pel Terrer i pel carrer Joan Valls, però no està tan clar l’accés per als que viuen -i viuran- en la Vila. En aquest sentit la col·locació d’un ascensor que anara des del pont de Sant Jordi fins el riu, proposat pel BLOC fa temps per poder accedir al Centre des de les places d’aparcament que podrien habilitar-se en el mateix riu, i acceptat per l’actual govern municipal, podria ser una bona solució. Per suposat no seria Alcoi la primera ciutat que disposara d’instruments com l’esmentat, i per tant no és cap utopia. Fins i tot es podria buscar el finançament amb la concurrència de les quatre administracions (eixiria més barat per a tots): l’estatal, l’autonòmica, la provincial i la local.

Una tercera mancança que senyala el regidor és que troba a faltar més llocs de lleure, com microinstal·lacions esportives, jocs infantils i bancs per a les mares/pares, o zones per a petites hortes educatives o de la tercera edat, que confiem que amb el temps es pugen fer. “Acceptant les dificultats d’una obra tan llarga sobre uns terrenys geològicament difícils, i les nombroses intervencions necessàries -o convenients- que s’han hagut de fer, i de les quals ens felicitem tots, no obstant des del BLOC pensem que l’obra s’ha concebut més com una forma d’encaixament i d’urbanització del caixer del riu que com una intervenció per a recuperar el màxim d’espai públic d’una zona quasi abandonada, de manera que els espais d’ús ciutadà queden subordinats totalment als objectius anteriors i per això tenen menor rellevància”.

Acaba el seu escrit el portaveu del BLOC felicitant a la ciutat d’Alcoi i a tots els que han intervingut, perquè malgrat les deficiències observades -totes millorables-, és molt millor el que ara hi ha al riu que el que hi havia, i confia en què les fases anunciades de continuar les obres més avall del riu es porten a terme i milloren en quan als criteris prioritaris.

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.