ImageEL BLOC PROPOSA UN CANVI EN LA GESTIÓ DEL CENTRE D’ESPORTS

Rafel Carbonell: “Un centre d’esports amb futur necessita urgentment un canvi en la dinàmica de la seua gestió, buscant més recursos d’autofinançament i tenint més capacitat de gestió de l’esport local”

El representant del BLOC en el Centre d’Esports i candidat núm 2, Rafel Carbonell, denúncia que el Centre d’Esports cada vegada és menys autònom, i més depenent de les subvencions, de manera que no és capaç de generar recursos propis. Carbonell recorda que en els pressupostos de l’any anterior ja va fer esment d’aquesta qüestió i en els actuals pressupostos del 2007, res no ha canviat: el 74% del pressupost prové de les subvencions; el 26% dels recursos propis (en 2006: 76%-24%; en 2005: 55%-45%). “No s’ha plantejat cap alternativa que pal·lie aquesta perillosa dependència i falta d’autonomia; cosa que demostra una falta d’idees novedoses, d’alternatives originals preocupant. Un organisme que depén tan poc d’ell mateix…”.

 Per altre costat, Carbonell insisteix en què el Centre d’Esports sembla que siga cada vegada menys útil per a gestionar l’esport local, ja que el 60% de la quantitat que l’Ajuntament destina als esports no la gestiona l’Organisme Autònom sinó … el mateix Ajuntament! Tan sols el 40% dels diners destinats a l’esport local el gestiona el Centre d’Esports. “Des de la regidoria d’Esports ens han argumentat que aquesta gran part de diners destinats a l’esport, els gestiona l’Ajuntament o unes altres regidories per mirar de facilitar els procediments tècnics a l’hora de posar en marxa una obra”. Però Carbonell adverteix que n’hi ha diners que provenen directament d’Alcaldia que no tenen res a veure amb aquest argument d’hipotètica eficàcia; per exemple, les subvencions al CD Alcoyano i a l’Enrile PAS Alcoi, que tampoc no les gestiona el Centre d’Esports.

Des del BLOC valoren positivament que s’haja augmentat el pressupost en l’esport (+ 227000 euros, uns 38 milions de les antigues pessetes), però recorden que quasi la meitat d’aquestos diners estan ja destinats a l’organització de la final de la copa del rei d’hoquei (100.000 euros). Tot i l’increment del pressupost destinat a l’esport, el representant del BLOC considera no obstant que encara és insuficient, ja que tot plegat, la suma de les partides del Centre d’Esports més les de l’Ajuntament, encara no arriben ni a un 5% del pressupost global.  Aquest percentatge és el mínim exigible per a qualsevol gestió esportiva bàsica d’un ajuntament.

“No compartim a més a més algunes de les prioritats que s’han elegit per tal d’assignar aquestos diners. Per exemple, en subvencions als clubs sols s’ha pujat el 0’8 % del pressupost (s’ha augmentat tan sols 1900 euros!); i en el foment de l’esport en forma d’activitats esportives (a excepció feta de la final d’hoquei), no arriba ni al 0’6% (simplement 1000 euros!). Quantitats ridícules per a aquestes partides fonamentals en una adequada gestió esportiva de la ciutat”.

 A pesar que en aquestos pressupostos s’ha augmentat la partida que contempla la possibilitat de contractar eventualment alguna persona que col·labore en el funcionament del Centre d’Esports, és una mesura d’urgència puntual que insinua per on hauria d’anar la millora en la gestió de l’Organisme Autònom. És per això, que hem d’aspirar a molt més i no sols a tapar forats. “Una ciutat com Alcoi, amb vora 65000 habitants i amb la quantitat de col·lectius, de modalitats diferents i d’esportistes que té,  es mereix un Centre d’Esports amb una estructura molt més consolidada i molt més adequada a la seua realitat; amb molts més recursos humans que ajuden en la molt meritòria faena que estan fent els pocs treballadors actuals de l’Organisme”.

Acaba el seu escrit el representant del BLOC afirmant que cal fer aposta ferma i sòlida per un Centre d’Esports amb futur, és a dir per un organisme autònom que almenys es plantege -i assolesca a un termini relativament curt- almenys aquests objectius o camps de treball:

1) Com a regidoria d’esports participativa que, de facto, es gestione la totalitat del pressupost esportiu de la ciutat.

2) Que siga realment autònom i siga capaç d’augmentar els seus ingressos per mitjà dels seus propis recursos i no siga dependent quasi exclusivament d’uns altres organismes.

3) Que la seua comissió de govern siga realment un equip de treball, en què tots els seus membres participen en el disseny de les línies bàsiques de gestió esportiva d’Alcoi (objectius, prioritats, campanyes, despeses…).

4) Que exigisca, com a representant de tots els esportistes alcoians, que el seu govern municipal no considere l’esport com "l’assignatura maria" del currículum, sinó com allò que veritablement és una forma diferent i molt més saludable de viure i d’entendre la vida, i com un dels indicadors del progrés i de la qualitat de vida més importants d’una societat; i en conseqüència, que destine un percentatge dels pressupostos globals d’entre el 7% i el 10%. (En números aproximats, estaríem parlant que si en l’any 2007 es preveu destinar uns 380 milions de les antigues pessetes; fora, en canvi, una quantitat entre 600 i 850 milions de pessetes).

5) Que les prioritats de la seua política esportiva siguen: el foment de l’esport de base (amb la formació dels seus monitors); les infraestructures esportives; l’aposta per la projecció d’esportistes i de clubs d’èlit; uns criteris, justos i més adequats de subvencions als clubs; i el foment de l’esport per a tots (gent gran, element d’integració de les persones immigrants…).

 

Rafel Carbonell

Representant del BLOC en la comissió de govern del Centre d’Esports, i candidat núm. 2