ImageEL BLOC PRESENTARÀ AL·LEGACIONS AL PROJECTE URBANÍSTIC DE L’ESTAMBRERA

Paco Blay: “Al marge dels metres de més que  el projecte presenta, queda molt poc espai públic per a què puga ser utilitzat per la resta dels alcoians i que quede integrat en la resta de trama  urbana”

 

El regidor i portaveu del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha manifestat que el seu grup presentarà al·legacions al projecte urbanístic de l’Estambrera, al qual consideren molt favorable als interessos de l’empresa promotora i molt poc per als generals de la ciutat.

Blay  ha informat que el col·lectiu del BLOC considera el projecte d’edifici a construir en el solar de l’Estambrera, després d’estudiar-lo amb deteniment, com una construcció que deixa molt poc de marge per a crear espais públics d’aprofitament col·lectiu i, a més a més, queda aïllat de la resta de la trama urbana. Blay insisteix en què el Conveni deixa molt clar que “los terrenos no ocupados por la edificación se destinarán a viales, zonas verdes y espacios libres, en especial que sirvan de conexión con las obras de encauzamiento del río Barxell”. Queda clar per tant -almenys per al BLOC- que aquests espais no ocupats per l’edificació seran públics, per a l’ús que fora necessari (vials, zones verdes i espais lliures, com diu el Conveni), però en el projecte actual és privat la majoria de l’espai no edificat, i solament deixa per a ús públic un trosset marginal d’espai verd -baix del pont de Sant Jordi, inservible per a habitatges!- per a complir amb el precepte de la connexió amb el riu. I res mes; la resta d’espais lliures del solar és privatitza, contradient per tant la filosofia del conveni.

 El regidor recorda que quan es va aprovar el conveni amb l’Estambrera per unanimitat de tots els grups en desembre de 2005, el BLOC va exigir al govern municipal que es comprometera a consensuar el disseny urbanístic que es fera en eixe solar precisament per a evitar situacions de privatització de pràcticament tot l’espai del solar o de dibuix urbà inadequat a la zona. I ho va fer: està en les actes. “En el conveni l’únic compromís que adquiria l’Ajuntament amb l’empresa compradora -que en aquell moment era una altra, i mai s’ha explicat per quins motius va desistir-, era garantir 20.000 metres/trespol. I res més. El dibuix, planejament o disseny quedava per al consens entre els grups municipals i l’empresa. Però el govern municipal no ha complit el seu compromís passant al Ple el projecte sense a penes temps de veure’l i estudiar-lo -a penes un dia- i per això anem a presentar al·legacions, perquè no hem tingut oportunitat d’opinar ni de fer les nostres aportacions a un solar tan emblemàtic per a la ciutat”.

Per altre costat, Blay recorda que en el projecte presentat per l’empresa en la fira “Urbe Desarrollo” es rebasa amb créixens els 20.000 metres d’edificabilitat permesa, diga el que diga el regidor d’Urbanisme. No es tracta de “ajustes de detalle” com diu el conveni, comprensible en obras d’aquest tipus, sinó d’un percentatges sobre el total que van del 15 % al 25 %, segons el criteri que s’adopte. “Aquest augment substancial de l’edificabilitat, incomplint el conveni, junt a la quasi total privatització de l’espai no edificat, mostren  la connivència i tolerància del govern municipal del PP amb l’empresa promotora en contra dels interessos generals de la ciutat i del conjunt dels alcoians, i per això ens hem decidit a presentar les corresponents al·legacions”.

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.