ImageEL BLOC PROPOSA LA CREACIÓ EN ALCOI D’UN CENTRE D’INVESTIGACIÓ BIOQUÍMICA I ALIMENTÀRIA AMB PROJECCIÓ COMARCAL

Paco Blay: “ És un camp, el de la alimentació i les seues relacions amb la indústria i l’agricultura, de molt futur però encara inexplorat en la nostra comarca, excepte el de cosmètica, que trobaria així un aliat impagable”.

El regidor del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha manifestat la conveniència de crear a la ciutat un Centre d’Investigació bioquímica, alimentària i ecològica que tinguera projecció comarcal per les seues relacions amb l’agricultura i la producció alimentària, un camp a desenvolupar i bastant oblidat per part de l’administració.

Per al regidor, aquest Centre d’Investigació hauria d’estar tutelat i dirigit per la Universitat, però seria important que l’empresa privada hi participara d’alguna manera, bé com a patrocinadors -i beneficiaris alhora de les seus recerques- o bé com a socis fundadors. “La fòrmula jurídica per a plasmar aquesta cooperació entre l’àmbit públic i privat no hauria de ser ningun problema. Amb bona voluntat per part de les totes les instàncies implicades es podria crear una institució de molt de futur a les nostres comarques”, afirma Blay.

Segons el portaveu del BLOC, encara estan per explorar nous models de desenvolupament econòmic a partir de l’agricultura, l’ecologia i l’alimentació, a més de la cosmètica, ja assentada i de molt de futur. “Per exemple, caldria afavorir sense restriccions de cap tipus la producció de productes “verds” o “ecoetiquetats” (p.e. productes ecològics de qualitat), que en Europa tenen cada vegada més mercat. I aquest Centre d’Investigació no solament faria els anàlisis bioquímics necessaris sinó que també propiciaria l’assessorament i i informació bàsiques. D’aquesta manera els productes verds i de qualitat tindrien solidesa, tant a nivell de garantia biològica i sanitària com a nivell de màrqueting. Aquest Centre hauria d’estar ubicat en el Parc Tecnològic”.

En aquest sentit, i en paraules del regidor del BLOC, “s’afavoriria la creació d’empreses agroalimentàries (oli de qualitat, agricultura biològica, recuperar la tradició vinatera, conserves, melmelades, fruites, etc.) al donar millor cobertura científica i seguretat en el resultat dels productes finals. També la cosmètica i la utilització de plantes medicinals per tal d’enllestir politiques sanitàries alternatives podrien ser funcions d’aquest Centre d’Investigació. Es tractaria de crear en definitiva una institució semblant a AITEX, però relacionat amb la biologia, la química, l’agricultura i l’alimentació”.

Així mateix, Blay recorda que un Centre com l’esmentat podria convertir-se en la clau de l’assessorament dels cada vegada més renovats hàbits nutricionals -i que tanta demanda tenen en els països desenvolupats-, així com de l’elaboració de pautes i consells mèdics de cara a una vida sana. Per això es podrien llençar des aquest Centre una autèntica tasca de divulgació i promoció de la relació entre bioagricultura i salut.

Finalment, caldria també preparar les infraestructures formatives adients per a aquesta nova activitat investigadora i d’intercanvi d’informacions, instaurant una nova titulació en l’EPSA relacionada amb la botànica, la bioquímica i la biotecnologia, així com els cicles formatius superiors corresponents en els Instituts de Secundària de les nostres comarques (Muro, Cocentaina, Alcoi, …), entre els quals caldria incloure’n almenys un d’especialitat agrícola (no n’hi ha cap en les nostres comarques d’interior).

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.