Image   QUÈ ÉS UNA CIUTAT?     NOTES SOBRE EL PGOU.

     Article d’opinió de Paco Blay

Encara que la pregunta de l’enunciat semble banal, no ho és. I no ho és perquè, en funció de la seua resposta, podem assistir a uns escenaris futurs de construcció, o de reconstrucció, molt diferents. Al nostre parer, el fenomen urbà està constituït en l’actualitat per tres factors íntimament lligats entre si: urbs, civitas i polis. “Urbs” seria l’espai físic de la ciutat. “Civitas”, el conjunt de ciutadans (“cives”) i l’ús que aquests en fan de l’espai ocupat. I “polis”, l’organització administrativa, jurídica i política.

La ruptura que està produint-se entre urbs i civitas, entre l’ocupació física d’un territori i el fet cultural, social i comunitari que l’acompanya, és cada volta més evident. Estem assistint a un gran protagonisme del fet urbanitzador -constructiu o immobiliari, públic i privat-, l’urbs, sense que aquest implique, necessàriament, un augment d’allò que anomenem vida ciutadana, la civitas, ni tampoc d’allò que també anomenem la polis, la seua plasmació institucional i simbòlica.

La pedra angular dels responsables d’una ciutat ha de ser -en opinió del BLOC- crear civitas, vida ciutadana (o millorar-la). O, si volem ser més específics, potenciar el civisme, els intercanvis, les relacions, les trobades, l’afavoriment dels fluxos socials i econòmics… Per tant, promoure la civitas hauria de ser l’objectiu prioritari; la polis es convertiria en  la conseqüència immediata; i l’urbs seria el mitjà d’afavorir-ho, l’instrument material al servei del conjunt dels ciutadans. I en aquest ordre de prioritats.

La revitalització urbana de la ciutat d’Alcoi no pot venir només d’un sol factor; ha de contemplar els tres esmentats, conjuntament i de forma integrada. La (re)construcció d’una ciutat millor no depèn doncs solament de l’urbanisme (edificacions, carrers, espais públics…); forçosament està relacionat  amb la capacitat de promoure civisme (convivència, educació, cultura, tradicions…) i política (representativitat, participació, sostenibilitat, solidaritat,…).

En aquest sentit, el nou Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) d’Alcoi, presentat recentment, creiem que només contempla un dels aspectes fonamentals de la ciutat: l’urbs. Principi i final. I sobre aquest s’espera que pivoten tots els demés. I aquesta és una primera crítica que li fem (entre altres que en el seu moment direm): no hi ha cap projecte de ciutat, cap intencionalitat de bastir una civitas, ni una polis, de forma coherent i conjunta. És cert que el PGOU té com a missió fonamental, com el seu mateix nom indica, l’ordenació urbana de la ciutat; però no és menys cert que, en funció de la “civitas” que s’hi vulga preveure per al futur, podríem configurar i assistir a un Pla o a un altre. La preparació de projectes per a una adequada planificació dels espais privats (edificacions, cases, etc.), dels espais públics (places, carrers, etc.) i dels equipaments col·lectius (culturals, educatius, assistencials, simbòlics, etc.) poden ser una bona oportunitat de produir “ciutadania”.  Però poden quedar-se curtes, o inclús insuficients, si no responen a un autèntic Pla de Ciutat, a un model de societat. I aquest no el veiem per enlloc. Més encara: solament és un “model territorial” on estan absents per complet els altres aspectes que donen sentit a la resta d’intervencions o projectes: els cívics, els socials, els ciutadans, els simbòlics. Almenys en el “decàleg” d’objectius no els hem trobat: són gairebé tots físics, “urbans”.

No hem d’oblidar que amb la revisió del PGOU estem davant d’un repte, pot ser el més important de tots: fer de la ciutat (de les seues infraestructures, de la mobilitat i accessibilitat generalitzades, de les dotacions dels seus barris, de la quantitat i qualitat dels seus espais públics, de la capacitat d’integració del planejament, de la autoestima dels seus habitants, del reconeixement exterior…) una forma d’estimular les formes i llocs de trobada i de convivència entre el seus habitants, una productora de sentit i oportunitats a la vida quotidiana, una forma de promoure “ciutadania” en definitiva.

Des del BLOC pensem sincerament que s’ha concebre la ciutat considerant la triple dimensió d’urbs, civitas i de polis com un tot, com un “paquet” indestriable, interrelacionat i jerarquitzat. El nostre Model de Ciutat, Alcoifutur, almenys així ho fa (ho ha intentat fer, si més no, de forma raonable i coherent).

FRANCESC-X. BLAY Regidor del BLOC de l’Ajuntament d’Alcoi