ImageINTERVENCIÓ DE PACO BLAY AL PLE DE LES AL·LEGACIONS AL PRESSUPOST MUNICIPAL (SUBÚS I ANDRÉS BERNABEU)

1. A LA DE SUBÚS

 

Estem davant de dues al·legacions al pressupost de naturalesa i caràcter ben diferents. I per això voldríem que quedara clara la posició del BLOC sobre el particular, ja que el nostre vot va ser negatiu en el Ple de Pressuposts, i ara se’ns demana un nou posicionament que pot conduir a equívocs. Per això voldríem matisar i deixar clara la nostra opinió sobre les dues al·legacions. En el tema de Subús ja hem deixat ben clar, en els diferents moments que el tema ha passat pel Ple, que l’empresa no estava actuant correctament: parades mal o gens senyalitzades, autobusos molt vells, quasi ningun adaptats, molts d’ells sense aire condicionat, comptes manipulats dels viatgers en el tema de la línia 45, … No està de més recordar ací que una de les primeres propostes que el nostre grup va fer a principis de la actual legislatura era precisament crear una Comissió Mixta per tal de revisar el conveni i que l’empresa suplira les deficiències.

Per fi, siga per les queixes, siga pel notable descens de viatgers, siga perquè els números no li quadraven a l’emPresa, es decideix abordar la reforma. Però recordem que en cada reforma dels itineraris -de nou amb forta contestació social- l’empresa ha anat elevant els cost, passant dels 700.000 i escaig euros fins més de 1.200.000 -més d’un 50 % en el mateix exercici-, quan part de la responsabilitat del dèficit i del dolent servei era de l’empresa, i mai ho ha reconegut ni hem sentit al govern municipal formular ni crítiques ni tan sols observacions sobre la seua gestió: l’empresa sempre ha culpabilitzat del dèficit de viatgers a raons externes (les obres, els preus del gasoil, etc.). A aquestes exigències de l’empresa el govern municipal sempre les ha acceptat sense discutir ni un euro, ni exigir-li res a canvi, quan els canvis inicials dissenyats per l’empresa no eren bons, o almenys -com s’ha demostrat- eren clarament millorables.

Que ara tinga Subús l’atreviment -en valencià popular diríem “barra”- de demanar més dinés, em sembla d’un descaro intolerable. I més quan  l’augment de passatgers que anuncien de forma triomfal obeeix sobretot a la introducció de la línia U que l’empresa havia suprimit i els grups de l’oposició havíem denunciat com un error. Ara es veu que era l’empresa i el govern municipal qui estaven equivocats, almenys en eixa línia.

Per això votarem en aquest tema contra l’al·legació, i per coherència amb que sempre hem dit i manifestat sobre el tema de Subús: aquesta empresa ens pren el pèl. Més encara: estem esperant que es porten a terme algunes de les millores que l’empresa va anunciar fa més d’un any, quan va acometre la reforma del servei: el bitllet o targeta magnètica, el biodièsel, … temes que res tenien a veure amb els itineraris. Temps ha tingut ja per a introduir-ho i encara no n’ha fet res … El dubte que aquestes mesures era un simple esquer encara les tenim.  

Si el pressupost del 2006 accepta i consagra les xifres que anaven sumant-se a les peticions de les diferents reformes, de què es queixa doncs, Subús? El que hi ha que dir-li a l’empresa és que si no està conforme amb l’assignació, que a nosaltres ens sembla inclús excessiva perqwuè no està ben justificada, que s’ho deixe, que renuncie a la concessió i que es traga de nou a concurs. Potser en el fons l’al·legació és un simple teatret, un escenificació per a dissimular l’augment espectacular que en un any ja s’ha produït. Algú ens ha advertit que al rebutjar aquesta petició, es pretén donar la impressió que el govern municipal no cedeix a les pressions de l’empresa, quan ja ha cedit i molt –totalment- a les seues peticions en les diferents remodelacions de l’any anterior, no totes encertades, com s’ha demostrat. El fet que en la petició de Subús no s’incloga un estudi econòmic exhaustiu, com si va fer en les peticions de reforma d’itineraris -i en el tema del “quebranto” econòmic, abonaria aquesta hipòtesi.

Però volem deixar clar que votem en contra de l’al·legació de Subús. No volem que se’ns interprete com que donem un vot positiu implícit als pressuposts. En absolut. Seguim dient no als pressuposts, i no a Subús.

2. A LA DEL Sr. BERNABEU

Nosaltres ja vam votar en contra dels pressupostos i vam donar les raons. Ens semblaven conservadors, poc capdavanters, poc dinamitzadors i estimuladors de les activitats econòmiques, etc. A més d’aquesta orientació general continuista dels pressuposts, també vam advertir quines partides ens semblaven incorrectes. I entre elles no hi figuraven les partides dedicades a les festes, que ens semblen correctes, no tant en la seua quantitat, que sempre podrà ser objecte de matisacions, quan en el fet que un esdeveniment tan important per la ciutat i per a la seua imatge interna i externa ha de tenir una participació de les arques públiques.

Per tant, des del BLOC no podem compartir la materialitat de l’al·legació en el sentit de deixar la festa sense la important aportació municipal. Per això no podem votar a favor de l’al·legació presentada per un ciutadà.  

Però també hem de reconèixer el fons de la qüestió o la motivació de la petició, que ja fa anys està plantejat en el nostre municipi, i que és en definitiva el tema de la total integració de la dona en la festa. Tema aquest que ja va ser tractat en un Ple ara fa més de dos anys; i durant aquest període s’ha produït –a més del dictamen del Síndic de Greuges- una sentència judicial força interessant i que cal tenir ben en compte si volem fer les coses bé.

Sobre aquest tema, en el BLOC seguim pensant el mateix que fa dos anys: és un tema delicat, que pot ferir susceptibilitats d’un i altre bàndol, però que no admet discussió des del punt de vista dels drets de les persones. Ens consta la voluntat del directius de l’associació de Sant Jordi per resoldre el problema de la manera més diplomàtica i suau possible -i també menys traumàtica-; i comprenem les pressions a què estan sotmesos degut a lo delicat del problema, i que per tant estan intentant actuar amb molt de tacte i prudència. Però lamentem també no veure més decisió en el govern municipal per a tirar del carro en el reconeixement dels drets; tirem de menys una major voluntat en els responsables municipals de resoldre el problema definitivament, amb prudència per descomptat, però també sense por: són govern de tots, i no solament d’uns quants. La tàctica d’anar deixant passar els anys sense fer absolutament res per a avançar, pot enquistar el problema i que acabe convertint-se en un autèntic càncer; i ja sabem què aconsellen els metges en els quistes: llevar-los,  curar-los, abans que vagen a més. Perquè no oblidem que la raó moral i jurídica està d’una part, i tot els ciutadans -homes i dones- tenen dret a gaudir de les festes i participar en elles en les mateixes condicions, al marge de les formes que uns i altres utilitzen (però que ara no són rellevants).

Per això no podem votar contra l’al·legació, entre altres raons perquè està molt argumentada en la línia que acabem d’explicar i aporta una documentació molt completa. A tots en toca alguna part de responsabilitat per a resoldre el problema: i al govern municipal més, lògicament.

A més a més, en la proposta que el govern ofereix al Ple per a la seua aprovació no solament se somet l’al·legació, sinó que en el segon punt de la proposta indica que es consideren aprovats els Pressuposts del 2007. Lògicament votàrem en contra, i ara no podem votar a favor.

A més a més, en la proposta que el govern ofereix al Ple per a la seua aprovació no solament se somet l’al·legació, sinó que en el segon punt de la proposta indica que es consideren aprovats els Pressuposts del 2007. Lògicament votàrem en contra, i ara no podem votar a favor.

Finalment, tenim un motiu més que sobrat per a no acompanyar en aquest tema al govern municipal, a més del ja expressats. Vull recordar com darrerament, en temes importants sobre els quals s’havia arribat a un cert acord o consens, el govern municipal ens ha decebut, o no ha complit els compromisos, o no ha estat a l’altura. Per això no ens sentim gens compromesos a recolzar al govern.