ImageEL BLOC PREGUNTARÀ EN LA COMISSIÓ D’URBANISME SOBRE LES RESTES D’OSSOS TROBADES EN EL CASC ANTIC 

Paco Blay: “Com que el govern municipal no ha informat a l’oposició sobre la troballa d’ossos en les obres de rehabilitació del futur  l’edifici dels jutjats ni què han fet o pensen fer, ho haurem de preguntar en la Comissió Informativa corresponent”

El regidor del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha manifestat la seua intenció de preguntar en la Comissió Informativa d’Urbanisme per tots els detalls sobre la troballa d’ossos en les obres d’acondicionament i rehabilitació del futur edifici dels jutjats. Aquest edifici és possiblement un dels més antics d’Alcoi i presumiblement va constituir el primer cementeri cristià de la història d’Alcoi, segons ja va informar en el seu moment el director del Museu.

“Fa poques setmanes, afirma Blay,  la premsa en donava notícia de la troballa, però fins aquest moment no ha hagut informació oficial al respecte, ni si estaven tots els permisos de Patrimoni en regla, ni res. Per això her formulat oficialment les preguntes que puguen contribuir a saber oficialment què s’ha trobat, com s’ha actuat i què en pensen fer de les restes”.

Les preguntes que el portaveu del BLOC farà en la Comissió Informativa corresponent són les següents:

1.- Quan van ser trobades?

2.- En quin lloc concret?

3.- En quin estat estaven?

4.- Quin tipus de restes eren? En quina quantitat aproximadament?

5.- Es van paralitzar les obres per tal de fer una excavació d’urgència, tal com indica la llei?

6.- Es va demanar el permís previ corresponent, tant d’excavació com d’obres, segons demana la Llei de Patrimoni, per tractar-se d’un zona protegida tant segons el PGOU com segons el Pla d’Homologació del Centre Històric? Volem còpia de tots els permisos sol·licitats i concedits.

7.- S’ha fet un seguiment acurat en la seua extracció -documentant prèviament per a no descontextualitzar les restes-, dipòsit, documentació …?

8.- Hi ha informe d’algun tècnic homologat sobre el tema i totes les actuacions? Volem còpia de tots els escrits que s’hagen elaborat sobre el particular.

9.- Què pensa fer el govern municipal amb eixes restes humanes?

10.- Què s’ha fet en eixa zona on s’han trobat: estan reservades per a estudiar-ho amb deteniment per part d’algun arqueòleg medieval, s’ha actuat ja des del punt de vista constructiu i ja no es pot fer res, …?

11.- En quin estat  es troba actualment el jaciment o zona on s’han trobat?”

El portaveu del BLOC insisteix en què han formulat aquestes preguntes per tal de saber si aquesta vegada ha hagut més rigor en el seguiment de les obres i també per tal de, no solament assegurar el compliment de la Llei de Patrimoni -que obliga a fer excavacions prèvies o d’urgència- sinó també per tal d’evitar el que ja va passar en la zona del Castellar. Blay recorda que “en les obres de la nova ubicació de l’empresa “El Serpis” es va destruir completament una necròpolis islàmica -la més interessant per a aclarir el poblament musulmà a Alcoi-, i en la qual es van trobar també restes d’altres cultures; per tant s’ha perdut tota possibilitat d’estudiar i reconstruir eixa part important de la història d’Alcoi. Segles d’història van quedar destruïts per una màquina excavadora amb total impunitat”.

Aquest són els motius pels quals el regidor del BLOC confia que ara haja existit més diligència per part del govern municipal, escarmentat per el desastre de la zona del Castellar, perdut ja irremissiblement.

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.