ImageEL BLOC DENUNCIA QUE UNA EMPRESA VINCULADA A LA RETJOLA ESTÀ COMPRANT TERRENYS EN LA RAMBLA BAIXA

Paco Blay: “Durant el període d’elaboració del model territorial una empresa vinculada a la Retjola, “Inversiones Patrimoniales Carrús S.L.” va comprar terrenys en la zona de la Rambla Baixa, molt prop d’on el Model Territorial té previst convertir-los en sòl residencial”.

El regidor del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha denunciat que pocs mesos abans de fer-se públic un avanç del model territorial a final de setembre de 2005, una empresa vinculada a la Retjola va adquirir terrenys en la zona de Rambla Baixa, en la zona que en aquell moment es va considerar genèricament com d’expansió urbana entre la zona del Viaducte i la futura autovia.

Com que en la presentació de setembre de 2005 no es va donar informació escrita, semblava que en la Rambla Baixa es proposava un nou polígon industrial i en la del Viaducte -fins la futura autovia- una zona d’expansió urbana.

Amb la informació facilitada el passat dia 22 de desembre la situació quedarà, d’aprovar-se la proposta tal qual, de la següent manera: la zona residencial del Viaducte s’amplia fins el sector meridional de la Rambla Baixa i la Rambla Alta, i el “polígon de l’aigua” queda reduït al sector més septentrional -el situat front a Cotes Baixes- quedant reduïda la seua superfície –de forma incomprensible- aproximadament a la meitat. “I diem de forma incomprensible perquè la nova zona residencial d’ampliació urbana (Pagos, Viaducte, Rambla Alta i part de Rambla Baixa) es farà a costes en gran part de la possibilitat de sòl industrial en la Rambla Baixa, i sense justificar, ja que la necessitat de sòl industrial és molt més urgent que la de solars per habitatges”.

 

Però el que resulta sospitós és precisament que una empresa que sembla tenir bones relacions amb el govern municipal, “Inversiones Patrimoniales Carrús S.L.”, vinculada a l’empresa la Retjola, abans de fer-se públics oficialment els nous espais -industrial i residencial- haja invertit comprant terrenys (més de 100.000 metres2) en la nova zona d’expansió de la ciutat.

El portaveu del BLOC recorda que l’empresa compradora ja ha estat present en intervencions urbanístiques destacades en el nostre municipi. Concretament en 2003 va estar implicada en una compra molt contestada pels grups de l’oposició i per la premsa perquè l’Ajuntament li va permutar la coneguda com la P5 (un solar front a Eroski), de propietat municipal, per unes 30 vivendes velles en el Centre Històric que havia adquirit la Retjola. L’operació va ser objecte de polèmica per la gran diferència que hi havia entre el preu de cost de compra per a l’empresa –molt barat- i el de valoració posterior de l’Ajuntament (més del triple), així com el preu baix en què l’Ajuntament va valorar la seua parcel·la a permutar; a més a més, la diferència d’uns 500.000 euros en la permuta a favor de l’Ajuntament, no l’abonava la Retjola en efectiu sinó mitjançant una aval per a fer obres per a l’Ajuntament per eixe valor. La conclusió clara, per tant, va ser que el govern municipal va propiciar un negoci rodó a la Retjola.

Un altre tema en el qual apareix l’empresa actual, “Inversiones Patrimoniales Carrús S.L.”, relacionada amb l’Ajuntament d’Alcoi el tenim en el de la compra per suhasta en 2005 de la finca, propietat del municipi d’Alcoi, situada en la zona coneguda com el Paradís, en la Vila Joiosa, finca que durant molts anys ha estat el lloc d’estiueig de molts dels xiquets de les Escoles de l’Ave Maria i d’un gran valor urbanístic actual per la zona on estava situada la finca.

Les darreres adquisicions en la Rambla Baixa poden confirmar les bones relacions d’aquest grup immobiliari d’Elx amb l’actual equip de govern del PP d’Alcoi, ja que podria semblar que ha disposat d’informació prèvia sobre la destinació d’un conjunt de finques i bancals del terme municipal d’Alcoi que podien canviar de condició jurídica amb el PGOU.

 

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.