ImageEL BLOC CONSIDERA NECESSARI PROMOCIONAR EL CIVISME COM A FORMA DE COMPROMÍS DELS VEÏNS AMB LA CIUTAT

Paco Blay: “El problema del civisme en la nostra ciutat passa més per la prevenció, l’educació i el compromís, que per la repressió, que ha de ser l’últim recurs”.

El regidor del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, ha manifestat la necessitat de què l’Ajuntament porte a terme una autèntic Pla de Civisme que afectaria a tots els aspectes de la convivència i faria aquesta molt més amable i solidària. El regidor del BLOC considera que és molt més important la prevenció i la implicació de tota la ciutadania en la conscienciació i la corresponsabilitat dels problemes quotidians, que no al repressió posterior.

Des del BLOC consideren que el civisme és una actitud essencial per a la bona convivència entre les persones com a individus, per tant, també ho ha de ser per a la vida pública. La conducta cívica pot fer possible una ciutat amable, participativa i solidària, és a dir, un bon comportament de les persones en la seua vida privada i pública pot repercutir en la qualitat de vida de tots. Les actituds cíviques tenen un denominador comú: el de la responsabilitat. Per a ser un ciutadà actiu s’ha de pensar i comportar-se com a tal. Els valors del bon ciutadà són els que serveixen a la construcció de l’interés comú.

En aquest sentit, afirma Blay “podem afirmar que la nostra societat necessita ciutadans responsables, és a dir, persones que assolesquen els problemes del municipi com a propis i, per tant, que vulguen col·laborar en la construcció i millora de la vida col·lectiva. Per això pensem que potser un Pla General de Civisme podria contribuir a millorar la convivència la solidaritat i la corresponsabilitat”.

Per això el BLOC va presentar al Ple, en gener de 2004 (fa tres anys, doncs), un Pla de Civisme que abastava fins un conjunt de deu blocs de mesures amb l’objectiu que crear més consciència ciutadana així com crear els mecanismes que feren de la ciutat d’Alcoi un model de civisme, de convivència i respecte al mobiliari urbà. “El govern del PP les va rebutjar, diu Blay,  i ara es lamentem que hi ha poc esperit cívic a la ciutat, quan s’ha fet molt poc en eixa línia de prevenció i de conscienciació. I es vol recórrer a la instal·lació de càmeres, les quals -al marge dels problemes legals que això pot plantejar- poden atemptar al dret a la intimitat si no es fa un ús restrictiu i especialitzat en el sentit que haurien de ser molt poques les persones que tinguen accés a eixa informació”.
Paga la pena recordar que el Pla que el BLOC va presentar en gener de 2004 incloïa els següents 10 blocs d’accions a mamprendre -o aspectes a considerar-, els quals els va desestimar el PP en la seua totalitat, i que amb tots seguretat hagueren millorat el civisme de la nostra ciutat. Indiquem-los ara i recordem-los breument:
a) Creació de la figura dels Defensor del Ciutadà, per a la difusió, reconeixement i defensa dels drets i deures dels ciutadans.
b) Promoció de la participació ciutadana i de la convivència.
c) Foment de l'ús respectuós i responsable de l'espai públic.
d) Promoció de l'ús responsable dels recursos naturals i foment del reciclatge.
e) Incentivar i reforçar un ús racional del vehicle, compatible amb la resta d'usos de la ciutat.
f) Inclusió en els currículums escolars de programes i activitats destinats a fomentar el civisme.
g) Inclusió en tots els àmbits de la gestió municipal de criteris i actuacions de foment del civisme.
h) Creació d'una Ordenança de Civisme.
i) Realització de campanyes informatives i de conscienciació sobre el civisme.
j) Creació d’un cos especial d’agents cívics i d’un Consell Local de Civisme.

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.