ImageCENTRE D'ESPORTS
No era el Centre d’Esports qui havia de dirigir TOTA la vida esportiva de la ciutat?…
Article d'opinió de Rafel Carbonell

Segons la seua definició, l’objectiu i la raó de ser d’aquest organisme autònom municipal és “dirigir tota la vida esportiva de la ciutat”. A més, i com capriciosament ens recorda el seu nom, es tracta d’una entitat amb vocació d’autonomia.

Per desgràcia i tot continuant la mateixa línia política d’aquesta legislatura gestionada pel Partido Popular, una de les pitjors evidències que contenia la proposta de pressupost municipal per a l’any 2007, presentada al mes de novembre passat, era que sembla que els nostres governants actuals vulguen que el Centre d’Esports siga cada vegada és menys útil i menys autònom… Ens expliquem.

Per una banda, el Centre d’Esports, per al govern municipal, és menys útil perquè dels diners totals que es destinen a tot allò relacionat amb l’esport a Alcoi, tan sols no arriba al 40% el gestiona l’Organisme Autònom Municipal i, en conseqüència òbviament, una mica més del 60% restant, ho fa directament l’Ajuntament. No era el Centre d’Esports qui havia de dirigir TOTA la vida esportiva de la ciutat?… Se’ns argumenta, alguna vegada, que açò és d’aquesta manera per mirar d’agilitzar els procediments tècnics en l’execució d’alguna obra. ¿I l’assignació al CD Alcoyano i a l’ENRILE PAS Alcoi, que ascendix entre els dos clubs a més de 50 milions de les antigues pessetes i que ve directament de l’Alcaldia, sense cap participació del Centre d’Esports; exactament a quina obra en construcció correspon?…

I per una altra, a més, els gestors de la política esportiva de la nostra ciutat, estan fent que el nostre Centre d’Esports siga cada vegada menys autònom i, consegüentment més depenent d’altres, ja que el pressupost total de l’Organisme (uns 890 mil euros) el 74% depén directament de les subvencions rebudes de diferents estaments. Dit d’una altra manera, amb la forma de gestionar actualment l’Organisme Autònom solament s’és capaç de generar recursos que proporcionen el 26% del seu pressupost global (quan ara fa tres anys, sense anar més lluny, estàvem parlant d’unes quantitats del 60% de recursos propis i del 40% de subvencions)… ¿Quines són les idees, les alternatives, les propostes novedoses que pal•lien aquesta carència greu i que capgiren aquesta dinàmica tan perillosa?

No creiem, sincerament, que siga una bona línia de política esportiva, aquesta. No ens podem permetre el luxe de planificar seriosament el futur esportiu de la nostra ciutat prescindint o atorgant-li un paper secundari al Centre d’Esports. Una de les poques realitats, organitzades i consolidades, radicalment democràtiques que tenim les alcoianes i els alcoians, en el sentit que a priori a la gent se li oferix, d’alguna manera, la possibilitat de participar i de sentir-se protagonista en alguna parcel•la de la gestió del seu poble.

A més a més, siguem clars: el fet d’haver augmentat el pressupost global del Centre d’Esports no és suficient per a fer creure que s’està fent una política adequada en l’esport alcoià. Sabien vostés que aspectes tan claus en la gestió esportiva com són les subvencions als clubs i el foment de l’esport en forma d’activitats esportives (a excepció feta de la futura fase final de la Copa del Rei d’hoquei), tan sols mereixen una pujada del 0’8% (1900 euros) i del 0’6% (1000 euros) respectivament, de la quantitat en què s’ha incrementat el pressupost total!

En resum, que la previsió de la gestió esportiva del govern del PP per al 2007, a la llum de la informació objectiva que conté la seua proposta de pressupost municipal és un Centre d’Esports menys útil i relegat a un segon pla; menys autònom i més depenent d’altres; amb un pressupost encara insuficient i molt lluny del que seria desitjable (cal no oblidar que els recursos econòmics que es destinen a l’esport a Alcoi, encara no arriben ni a un 5% del pressupost total que es destina a la ciutat!); i que marca unes prioritats, si més no, ben criticables (les subvencions als clubs i el foment de les activitats esportives, esmentades unes ratlles amunt, poden ser-ne un trist botó de mostra).

La gent del BLOC, doncs, estem convençuts que és necessari canviar profundament la concepció que es té actualment del Centre d’Esports i la dinàmica en la seua gestió, per tal que la política esportiva de la nostra ciutat siga la més adequada i consolide l’Alcoi esportiu del futur, tot fugint de les propostes polítiques actuals del “a salto de mata”, sense ordre ni concert, ni cap objectiu a mitjà i llarg termini que provoquen que, fins i tot les accions necessàries que s’estan portant a terme pel que fa a algunes infraestructures, semblen motivades únicament per a traure’n pit en una foto —una altra més?!—, i no una conseqüència lògica d’una planificació política esportiva seriosa i de qualitat.
                                                                                 Rafel Carbonell i Armero

Núm.2 del BLOC a Alcoi i membre de la Comissió de Govern del Centre d’Esports.