ImageALCOI CAPITAL

Però, què és, en concret, ser Capital? Què vol dir eixa accepció? Quines implicacions comporta? Alcoi Capital

Article d'opinió de Paco Blay

L’organització i ordenament del territori sempre es fa tenint en compte, entre altres factors, l’existència de nuclis urbans, més o menys dinàmics, que serveixen d’articuladors de les diferents realitats geogràfiques, econòmiques, socials i culturals. El Projecte Concercost per a les Comarques Centrals Valencianes —el més solvent fins ara, malgrat el poc cas que li fa el PP— parla d’un sistema policèntric de ciutats com un dels seus punts forts, però que cal consolidar i reforçar en xarxa, en un procés de vertebració territorial i de reequilibri econòmic, social i cultural. Alcoi ocuparia un nucli clau en eixa xarxa de ciutats mitjanes.

Per tant, resituar la ciutat d’Alcoi en un lloc “central” des de tots els punt de vista i dotar-la d’elements simbòlics referencials —però reals— pot convertir-se en un factor quasi imprescindible si no es vol perdre el tren del futur, de la modernitat i del benestar social per als seus habitants. És per això que des del BLOC proposem inicialment que la principal divisa, el principal concepte de caràcter global que hauríem d’assumir per a Alcoi, hauria de ser la de fer de la nostra ciutat una autèntica Capital.

En el BLOC pensem sincerament que la proposta o concepte d’Alcoi Capital pot convertir-se des del principi en la idea catalitzadora i sintetitzadora de les altres iniciatives que cal promocionar i desenvolupar, en el fil conductor de totes les altres. Alcoi Capital constitueix, al nostre entendre, una proposta que pot transversalitzar i vertebrar les altres, i donar-li un sentit propi. Té, fins i tot, la virtualitat que pot exercir la funció d’una mena de pedagogia social integradora, il·lusionadora i engrescadora.

Però, què és, en concret, ser Capital? Què vol dir eixa accepció? Quines implicacions comporta? Alcoi Capital significa, en l’imaginari col·lectiu, moltes coses, moltíssimes. Un Alcoi Capital implica bones comunicacions, inversions estratègiques, impuls dels seus sectors econòmics propis, bona qualitat de vida per als seus habitants, lideratge en molts camps, abundància de serveis de tot tipus (educatius, sanitaris, administratius), activitats culturals de tota mena, referents per als pobles dels voltants, centralitats de molt variada tipologia. En definitiva, ser Capital és posicionar Alcoi en el mapa, donar-li relleu, importància i prestigi, fer-lo atractiu per a les inversions pròpies i foranes, tenir poder i potència, ser un pol d’atracció econòmic i social, recuperar antigues funcions i desenvolupar-ne de noves. No hem de perdre de vista que, com afirma Àngel Beneito, la ciutat d’Alcoi i la comarca pràcticament “s’han fet” juntes i inseparablement. I fa massa temps que viuen “separades”.

No és fàcil saber ben bé cap a on pot encaminar-se l’Alcoi del demà, però estem segurs que la nostra ciutat disposa d’elements suficientment sòlids per a poder erigir-se en una autèntica Capital territorial i econòmica valenciana, concretament en la capital de l’interior valencià. Les reflexions més sòlides sobre això (l’Informe de l’OCDE, el Projecte Concercost i el Pla Estratègic de la Cambra de Comerç) consideren positives i esperançadores les “fortaleses” i les “oportunitats”, malgrat les “debilitats” i les “amenaces”. Entre els factors que conviden a mantenir confiança i optimisme en el futur d’Alcoi tenim, entre d’altres, la llarga tradició industrial, la preparació i laboriositat de la classe treballadora, la capacitat d’innovació del sector empresarial, la presència i dinamisme d’institucions com AITEX, CEEI i la Cambra de Comerç, la flexibilitat del sector productiu, l’esperit emprenedor, l’arrelament a la ciutat de la majoria del sector empresarial (“patriotisme local”), la capitalitat comarcal de serveis (sanitaris, tributaris, universitaris,…), i una oferta educativa acadèmica i professional generosa.

Corregint les “debilitats”, comptant amb el lideratge de les administracions i establint sistemes de cooperació entre el sector públic i el privat (la “societat civil”), promoure l’Alcoi Capital pot convertir-se, com afirmava Jaime Lerner, en el nostre “despertar”. En el BLOC ho desitgem, si més no, i en el PGOU, a penes es veu res de tot açò.

www.alcoicapital.com