ImageEL BLOC PROPOSA QUE S’ELABORE UN CATÀLEG DE FÀBRIQUES TANCADES PER A DONAR-LI ALTRES USOS

Paco Blay: “L’espai urbà per a usos diversos (noves oficines, aparcaments, centres socials…) es pot recuperar des de fàbriques tancades, que sempre han de tenir un ús dotacional”.

El regidor del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, considera que s’hauria d’elaborar un catàleg o inventari de totes les naus industrials o antigues fàbriques tancades actualment i sense cap ús conegut per a poder ser reutilitzades per a usos diversos que la ciutat necessita.

El portaveu del BLOC considera que es podria dur a terme una autèntica reutilització de les fàbriques tancades dins el casc urbà per a donar-li usos diversos que fan falta en la ciutat: aparcaments de cotxes, oficines i serveis, noves tecnologies, hostaleria, etc. “Pensem que gran part de les noves empreses, relacionades amb la societat del coneixement, no tenen massa necessitat de grans espais i, a més a més, no generen activitats molestes o nocives per als veïns, raó per la qual convindria facilitar que les noves empreses relacionades amb el sector terciari avançat trobara totes les facilitats. I el mateix caldria dir dels aparcaments per a cotxes: a Alcoi sempre en faran falta, de places d’aparcament, i les naus tancades dins del cas urbà poden ser reconvertides per a eixe ús”. Blay reconeix que el procés de reutilització d’antics molins, magatzems, fàbriques i naus tancades ja fa temps va començar en moltes ciutats amb èxit i, per descomptat, també en Alcoi, on hi ha exemples molt clars i lloables de reutilització per a activitats terciàries (restaurants, piscines, lleure, ensenyament…). Però també reconeix que encara en queden moltes, i no és sostenible mantenir tants llocs tancats, utilitzant sòl urbà, que podria tenir una funció d’alleugerir la necessitat d’espais per als diversos usos que la ciutat necessita, com llocs per a deixar cotxes i llevar-los del carrer, espais per a oficines o despatxos per a les noves tecnologies -sobretot per als joves que comencen-, sector terciari i lleure, etc. Tampoc no seria sostenible enderrocar aquests edificis per a fer cases: sempre serà millor destinar eixe espai a dotacions.El regidor del BLOC considera que l’Ajuntament hauria de disposar d’un catàleg o inventari d’eixos espais o naus sense ús, constituir una mena de “banc de fàbriques tancades” i fins i tot, fer de mitjancer per a facilitar l’accés a aquests espais a qui el puga necessitar, lògicament sense afectar al principi de propietat. “No oblidem que la gent jove sobretot, els més emprenedors, que volen començar empreses d’informàtica, assessories, disseny… no sempre troben facilitats per a accedir a llocs adients. L’ajuntament, en col·laboració amb el CEEI i la Cambra de Comerç, podria fer d’avalista durant una temporada fins que l’empresa es consolidara”.Aquesta mesura, a més a més, segons Blay, tindria altres valors afegits, perquè contribuiria positivament a afavorir la conservació de la tipologia fabril tradicional d’Alcoi, ajudaria al manteniment del mateix paisatge urbà en aquells aspectes que tant han enorgullit a la ciutat i dinamitzaria la vida urbana al colocar activitats permanents en llocs buits actualment.

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.