ImageEL BLOC DISCREPA DE LA POLÍTICA D’HABITATGES PÚBLICS DEL GOVERN MUNICIPAL

Paco Blay: “La possibilitat d’influir en el preu final dels habitatges a partir de la propietat pública dels solars, es perd al traure’ls a concurs perquè el promotor haurà de repercutir el preu del solar en els habitatges

El regidor del BLOC a l’Ajuntament d’Alcoi, Paco Blay, considera que la política d’habitatges públics del govern municipal del PP és incorrecta, encara que es publicite com a VPO, perquè al traure a concurs diversos paquets de solars o pisos vells per a fer cases, amb un cost de 180 euros per metre/t, el preu final dels habitatges es veurà repercutit en aquesta quantitat.

El portaveu de BLOC defensa una política d’habitatges públics en la qual l’administració es veja més involucrada -en realitat siga la promotora- i no deixe que siga l’empresa privada la que substituesca a l’administració. Blay defensa que “amb el patrimoni municipal del sòl caben moltes fòrmules jurídiques i socials per a enllestir habitatges que responguen a les autèntiques necessitats dels col·lectius ciutadans més necessitats, com joves, persones majors… i no deixar que marquen els criteris les empreses adjudicatàries, que en darrer terme buscaran bàsicament una rendibilitat econòmica”.

El regidor planteja que es poden fer promocions públiques, obrir la possibilitat de les cooperatives, etc. “Però en qualsevol cas, sempre seran cases més econòmiques perquè al no repercutir el preu del sòl sobre la vivenda, per ser de propietat pública, sempre d’entrada costarà menys, apropant-se millor a les possibilitats econòmiques dels col·lectius més necessitats”.

Per altre costat, els dos paquets de solars que s’han adjudicat pel govern municipal, han anat a parar un a dos empreses “forasteres”: un a BAECANT, S.L., i l’altre a la Retjola (ara es diu “Mor Desarrollos Urbanísticos”), com a únic licitador, donat-se la coincidència que algunes de les cases que ara s’han adjudicat, ja les va adquirir per permuta a la Retjola a canvi de la magnífica parcel·la d’enfront d’Eroski, on ara estan construint ja un gran edifici. “És a dir, l’Ajuntament les adquireix per permuta, desfent-se d’una magnífica parcel·la, i ara tornen altra vegada per concurs a l’empresa privada. Preguntem, doncs, ¿quin benefici n’ha tret el municipi en l’operació al final de tot? No cap. ¿Quin efectes socials ha tingut l’operació? Ben minsos. I damunt el patrimoni municipal ha perdut una bona parcela”.

Finalment, van a traure a concurs dues cases més que no estan declarades en ruïna. Per tant s’hauran de rehabilitar, i no es poden enderrocar per estar ubicades en zona declarada BIC (Bé d’Interès Cultural).

 

Paco Blay. Portaveu del Bloc a l’Ajuntament d’Alcoi.